Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 2 840 случаи на остри заразни заболявания срещу 2 664 за предходната. От тях 1 440 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 1 405 за предходната седмица.

Чревни инфекции: регистрираните случаи са както следва:
Вирусни хепатити – 36 случая срещу 25 за предходната седмица;
Дизентерия – 16 случая срещу 8 за предходната седмица;
Салмонелози – 26 случая срещу 30 за предходната седмица;
Колиентерити – 6 случая срещу 11 за предходната седмица;
Ентероколити – 367 случая срещу 344 за предходната седмица.

Въздушно-капкови инфекции: Случаите на Скарлатина са 62 срещу 75, на Варицела са 631 срещу 518, на Епидемичен паротит – 136 срещу 125, на Рубеола са 4 срещу 0 и на Коклюш – 2 срещу 1 за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции: не са регистрирани случаи на Кримска – Конго хеморагична треска и на Ку – треска. Случаите на Марсилска треска са 17 срещу 26, а на Лаймска борелиоза са 25 срещу 25 за предходната седмица.

През седмицата е регистриран хранителен взрив сред персонала на хотел в курортен комплекс „Слънчев бряг”, обл. Бургас.

Заболяват 14 лица от хотелския персонал след консумация на съмнителна храна. Взети са им проби за микробиологично изследване, като при двама от тях е изолиран инфекциозния причинител Салмонела ентеритидис.

Профилактично са изследвани контактните на заболелите, като при един от тях също е изолирана Салмонела ентеритидис. Лицето – здрав заразоносител е насочено към общопрактикуващия си лекар за лечение съобразно направената антибиограма и изолация до получаване на отрицателен резултат от микробиологичното изследване. Взети са и материали за изследване от работни повърхности, готови храни и др от двата кухненски блока на хотела.

Към настоящия момент няма регистрирани случаи на заболели сред гостите на хотела.

Сподели в: