Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 3687 случаи на остри заразни заболявания срещу 4028 за предходната. От тях 2245 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 2385 за предходната седмица.

Чревни инфекции: регистрираните случаи са:
     - Вирусни хепатити – 42 случая срещу 53 за предходната седмица;
     - Дизентерия – 24 случая срещу 21 за предходната седмица;
     - Салмонелози – 23 случая срещу 17 за предходната седмица;
     - Колиентерити – 20 случая срещу 14 за предходната седмица;
     - Ентероколити – 549 случая срещу 589 за предходната седмица.

Въздушно-капкови инфекции: Регистрирани са 37 случая на Скарлатина срещу 48 за предходната седмица. Случаите на Варицела са 473 срещу 646, на Епидемичен паротит – 70 срещу 108 случая, на Рубеола – 5 срещу 2 случая и на Коклюш – 7 срещу 2 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции: не са регистрирани случаи на Кримска–Конго хеморагична треска и на Ку–треска. Случаите на Марсилска треска са 24 срещу 25, а на Лаймска борелиоза са 28 срещу 24 за предходната седмица.

На 4 юли 2007 г. в РИОКОЗ, Враца е получена информация за възникнал епидемичен взрив, протичащ с гастроентероколитни оплаквания след консумация на хранителни продукти по време на църковно тържество в „Св. Св. Дванадесет апостоли”, състояло се на 29 юни.

След инкубационен период от 10 - 32 часа от 40 души, присъствали на тържеството, 19 заболяват със субективни оплаквания от висока температура, гадене, повръщане. Поради по-тежката клинична картина трима от тях са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение, Враца. Взети са материали за микробиологично изследване, от които е изолиран инфекциозния причинител Шигела флекснери. След проведено етиологично лечение с антибиотици, хоспитализираните пациенти се намират в добро общо състояние. Същото се отнася и за останалите 16 пациенти, при които към момента липсват субективни оплаквания.

Продължава издирването на останалите 12 лица, присъствали на църковното тържество, уточняване общия брой на засегнатите лица и техните контактни. Разпоредени са необходимите профилактични и противоепидемични мерки.

Сподели в: