Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 6232 случаи на остри заразни заболявания срещу 5455 за предходната. От тях 4032 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 3450 за предходната седмица.

Чревни инфекции: регистрираните случаи са:
-      Вирусни хепатити – 55 случая срещу 53 за предходната седмица;
-      Дизентерия – 10 случая срещу 7 за предходната седмица;
-      Салмонелози – 23 случая срещу 22 за предходната седмица;
-      Колиентерити – 19 случая срещу 4 за предходната седмица;
-      Ентероколити – 397 случая срещу 386 за предходната седмица.

Въздушно-капкови инфекции: регистрирани са 143 случая на Скарлатина срещу 98 за предходната седмица. Случаите на Варицела са 1232 срещу 1186, на Епидемичен паротит – 147 срещу 145 случая, на Рубеола – 4 срещу 6 случая и на Коклюш – 14 срещу 11 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции: не са регистрирани случаи на Кримска – Конго хеморагична треска. Случаите на Ку – треска са 3 срещу 3, на Марсилска треска са 4 срещу 4 и на Лаймска борелиоза са 21 срещу 18 за предходната седмица.

В Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ), Пловдив e постъпила информация за възникнали случаи на стомашно – чревни оплаквания след консумация на ледени близалки с изтекъл срок на годност сред ученици от Средно общообразователно училище „Любен Каравелов” в града. На 19 април с такава симптоматика са били 25 деца. Оплакванията им са отзвучали за няколко часа. Към момента на извършване на епидемиологичното проучване липсват данни за хоспитализирани деца.

Извършени са проверки на обектите за производство и съхранение на посочените хранителни продукти. На виновните лица са съставени актове. Разпоредени са необходимите профилактични и противоепидемични мерки.

В Обединено детско заведение № 12 „Лилия”, кв. Мусагеница, София е възникнал епидемичен взрив от Салмонелоза с микробиологично доказан инфекциозен причинител Салмонела ентеритидис. За периода 2 – 12 април със субективни оплаквания от висока температура и повръщане са общо 6 души, 5 от които са деца, посещаващи детското заведение, на възраст от 2 г. и 4 м. до 7 години, както и един родител. Той заболява като контактен на едно от засегнатите деца.

Профилактично са изследвани общо 75 контактни лица, чиито резултати са отрицателни. Взети са проби за микробиологично изследване от повърхности, кухненска посуда и ръце на персонал, от които не са изолирани санитарно–показателни микроорганизми. Разпоредени са необходимите профилактични и противоепидемични мерки за ограничаване и ликвидиране на взрива.

Сподели в: