Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 20760 случая на заразни заболявания срещу 10931 за предходната. Завишаването е изключително за сметка на грипа и острите респираторни заболявания, които са 19356 случая срещу 9140 за предходната седмица.

Общата заразна заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 280,58 на 10 000 души население срещу 132,49 на 10 000 за предходната седмица.

Заболелите са от всички възрастови групи, като най-засегната е възрастовата група 0-4 г., следвана от 5-19 г.

Към днешна дата грипна епидемия е обявена във абсолютно всички общини в областите Бургас, Стара Загора, Габрово, Перник и София град. Грипна епидемия е обявена и в отделни общини на областите Благоевград, Видин, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Сливен, София област, Търговище и Хасково.

Министерството на здравеопазването препоръчва да бъдат ограничени до максималната възможна степен контактите с хора, които имат прояви на остри респираторни заболявания, както и избягване посещенията на масови мероприятия. Това се отнася в най-голяма степен за възрастните хора и за хора с тежки хронични заболявания. Приемането на пълноценна белтъчна и витаминозна храна подпомага естествените защитни сили на организма за борба с вирусните инфекции.

Чревни инфекции:

Регистрираните случаи са както следва:

- вирусни хепатити – 141 случая срещу 184 за предходната седмица

- дизентерия – 14 случая срещу 6

- салмонелози –5 случая срещу 8

- колиентерити –9 случая срещу 5

- ентероколити - 240 случая срещу 250 за предходната седмица.

Въздушно-капкови инфекции:

Регистрирани са 94 случая на скарлатина срещу 60 за предходната седмица. Случаите на варицела са 788 срещу 1177, епидемичен паротит - 58 срещу 58 случая, рубеола – 3 срещу 1 и Коклюш 6 срещу 5 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции:

През седмицата не са регистрирани случаи на Кримска-Конго хеморагична треска и на Марсилска треска. Случаите на Лаймска борелиоза са 4 срещу 0 и на Ку-треска 1 срещу 0 за предходната седмица.

През седмицата е регистриран един вътреболничен взрив. За периода 14-16.01.2007 г. в Детска специализирана болница за долекуване и продължително лечение на белодробни болести в гр. Трявна е възникнал епидемичен взрив от дизентерия с микробиологично доказан причините Шигела флекснери.

Заболяват 6 от общо 41 деца на възраст от 4 до 5 г., които в предходния ден -13.01.са преведени в болницата в гр. Трявна от Дома за отглеждане и възпитание на деца лишени от родителски грижи „Незабравка” в гр. Става Загора.

Болните са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ гр. Габрово.

Най-вероятно децата са заразени в Дома в гр. Стара Загора и в последствие клиничната картина се проявява в болницата в гр. Трявна.

Предприети са необходимите профилактични и противоепидемични мерки и в двете заведения.

Сподели в: