Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 5117 случаи на остри заразни заболявания срещу 5279 за предходната. От тях 3894 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 3855 за предходната седмица.

Чревни инфекции: регистрираните случаи са:

- вирусни хепатити – 77 случая срещу 77 за предходната седмица;

- дизентерия – 19 случая срещу 22 за предходната седмица;

- салмонелози – 29 случая 19 срещу за предходната седмица;

- колиентерити – 37 случая срещу 28 за предходната седмица;

- ентероколити – 591 случая срещу 537 за предходната седмица.

Въздушно-капкови инфекции: не са регистрирани случаи на рубеола. Регистрирани са 26 случая на скарлатина срещу 37 за предходната седмица. Случаите на варицела са 347 срещу 578, на епидемичен паротит – 8 срещу 15 случая.

Трансмисивни инфекции: не са регистрирани случаи на Ку–треска и Кримска-Конго хеморагична треска. Случаите на Марсилска треска са 13 срещу 18, а на Лаймска борелиоза са 15 срещу 18 за предходната седмица.

През седмицата в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве – Софийска област, е постъпила информация за възникнали 16 случаи на вирусен хепатит (хепатит А) в община Своге. 12 от тях са от гр. Своге, по 2 случая има в селата Искрец и Свидня.

12 от заболелите са хоспитализирани в Инфекциозното отделение на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Св. Анна”, София. Заболяването протича в лека и среднотежка клинична форма.

Взети са проби за серологичното изследване на хоспитализираните болни. Епидемиологичното проучване на случаите продължава, издирват се контактни на болните лица и е организирано тяхното медицинско наблюдение с цел ранно откриване на симптоми на заболяването.

Уточнява се възможният механизъм на предаване на причинителя, изследват се различни фактори на външната среда – питейна вода, храни и други. Разпоредени са необходимите профилактични и противоепидемични мерки. МЗ препоръчва стриктно спазване на хигиенните правила както в дома, както и в заведения за производство и търговия с храни.

До днес, 19 юли, регистрираните случаи на вирусен хепатит в района на Своге са общо 24, 22-ма от засегнатите са приети на лечение в УМБАЛ „Св. Анна”.

През изтеклата седмица е регистриран битов хранителен взрив в с. Сеслав, община Кубрат, област Разград. На 9 юли 2006 г. са заболели общо 4 лица на възраст от 1,8 г. до 35 години. Всички засегнати са от малцинствен произход, живеещи при незадоволителни здравно-хигиенни условия. Четирима от засегнатите са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение – Разград.

Към момента всички хоспитализирани пациенти са изписани клинично здрави. От проведените микробиологични изследвания на болните се изолираха условно – патогенни микроорганизми. Взети са проби за микробиологично изследване от консумирани хранителни продукти, резултатите от които се очакват. Предприети са необходимите профилактични и противоепидемични мерки.

Сподели в: