Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 1149 случаи на остри заразни заболявания срещу 6257 за предходната. Сред тях няма случаи на остри респираторни заболявания (ОРЗ) – при 4982 за предходната седмица.

Чревни инфекции: регистрираните случаи са:

- вирусни хепатити – 50 случая срещу 56 за предходната седмица;

- дизентерия – 10 случая срещу 8 за предходната седмица;

- салмонелози – 9 случая 9 срещу за предходната седмица;

- колиентерити – 6 случая срещу 7 за предходната седмица;

- ентероколити – 253 случая срещу 232 за предходната седмица.

Въздушно-капкови инфекции: регистрирани са 86 случая на скарлатина срещу 161 за предходната седмица. Случаите на варицела са 606 срещу 673, на епидемичен паротит – 25 срещу 37 случая, на рубеола – 13 срещу 9 случая за предходната седмица.

 

Трансмисивни инфекции: Случаите на Кримска – Конго хеморагична треска са 1 срещу 1, на Ку – треска са 2 срещу 1, на Марсилска треска са 5 срещу 2, а на Лаймска борелиоза са 14 срещу 14 за предходната седмица.

През седмицата е регистриран битов епидемичен взрив от коклюш в кв. Изток, гр. Кюстендил. За периода 4 – 11 април са заболели 4 деца на възраст от 2 месеца до 8 години, неимунизирани и непълно имунизирани. Засегнатите са братя и сестри, родени от една майка, но от две домашни огнища (едното от тях живее с леля си). Всички заболели деца са хоспитализирани в инфекциозно отделение на МБАЛ „Д-р Н. Василев”, гр. Кюстендил.

Взети са материали за серологично изследване. Предприети са необходимите профилактични и противоепидемични мерки. Епидемиологичното проучване продължава.

В кв. Вулкан и кв. Марийно, гр. Димитровград, които са с преобладаващо малцинствено население, е възникнал епидемичен взрив от вирусен хепатит тип А, който е серологично потвърден.

За периода 17 февруари – 27 април са заболели общо 7 деца, 2 от тях посещават Обединено детско заведение „Звездица” в града, а други 2 са ученици от Основно училище „Хр. Ботев”.

Заболяването протича в лека клинична форма. За ограничаване и ликвидиране на взрива са предприети необходимите профилактични и противоепидемични мерки.

В РИОКОЗ – Разград е получена информация за битов взрив от хранително заболяване в гр. Исперих с микробиологично доказан причинител Салмонела тифимуриум. Той е възникнал след консумация на недостатъчно термично обработена наденица и други месни продукти, приготвени от домашно животно (крава). В домакинството, където е отглеждано животното, са установени незадоволителни санитарно-хигиенни условия.

За периода 24 март – 1 април са регистрирани общо 11 случая, от които 8 на хранителното заболяване и 3 на заразоносителство (липсват клинични прояви).

Взети са проби за микробиологично изследване от 20 контактни лица, при което са установени 2 носителя. Епидемиологичното проучване е проведено съвместно със специалисти от РВМС, гр. Исперих.

Съставени са два акта на общопрактикуващите лекари за несвоевременно съобщаване на случаи на заразно болни. Предприети са необходимите профилактични и противоепидемични мерки за ликвидиране на взрива.

През изтеклата седмица е регистриран и битов взрив от хранително отравяне в кв. Лозенец, гр. Стара Загора. Засегнати са 6 лица от едно семейство (3 възрастни и 3 деца на възраст от 8 до 12 години). Всички те са заболели на 24 април след консумация на прясно мляко, закупено от частно лице и домашно приготвени курабии. Петима от заболелите са хоспитализирани своевременно в Инфекциозно отделение на областната болница в Стара Загора.

Взети са материали за микробиологично изследване. За случая са уведомени органите на ДВСК. Предприети са необходимите профилактични и противоепидемични мерки.

Сподели в: