Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 12 495 случаи на остри заразни заболявания срещу 13 996 за предходната. От тях 11 533 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 12 620 за предходната седмица.

Незначителното занижение на броя на регистрираните случаи на ОРЗ и грип през посочения период се дължи на непълната им регистрация, резултат от по-слабото търсене на медицинска помощ по време на трите празнични дни.

Към настоящия момент грипна епидемия е обявена и на територията на общините Пловдив, Хасково и Ямбол.

Чревни инфекции: регистрираните случаи са:

- вирусни хепатити – 90 случая срещу 100 за предходната седмица;

- дизентерия – 5 случая срещу 9 за предходната седмица;

- салмонелози – 6 случая 10 срещу за предходната седмица;

- колиентерити – 16 случая срещу 14 за предходната седмица;

- ентероколити – 172 случая срещу 261 за предходната седмица.

Въздушно-капкови инфекции: регистрирани са 111 случая на скарлатина срещу 133 за предходната седмица. Случаите на варицела са 455 срещу 705, на епидемичен паротит – 16 срещу 34 случая, на рубеола – 16 срещу 12 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции: не са регистрирани случаи на Кримска–Конго хеморагична треска, на Марсилска треска и на Ку–треска. Случаите на Лаймска борелиоза са 5 срещу 1 за предходната седмица.

През седмицата е регистриран епидемичен взрив от вирусен хепатит тип А в Дом за социални грижи за деца, с. Сладък кладенец, община Стара Загора, който е серологично потвърден.Касае се за три деца на възраст от 5 до 6 години, две от които са открити активно при проведените профилактични изследвания на контактните лица. Засегнатите са своевременно хоспитализирани в Детско инфекциозно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение, Стара Загора.

Към настоящия момент профилактично са изследвани общо 87 лица – 41 деца и 46 души обслужващ персонал. Предприети са необходимите профилактични и противоепидемични мерки. Епидемиологичното проучване продължава.

Сподели в: