Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 11 992 случаи на остри заразни заболявания срещу 8539 за предходната. От тях 10 738 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 7516 за предходната седмица. Завишаването в броя на регистрирани случаи на ОРЗ е резултат от търсенето на лекарска помощ след празничните дни.

Чревни инфекции: регистрираните случаи са :

- вирусни хепатити – 212 случая срещу 178 за предходната седмица;

- дизентерия – 8 случая срещу 3 за предходната седмица;

- салмонелози – 14 случая 3 срещу за предходната седмица;

- колиентерити – 11 случая срещу 10 за предходната седмица;

- ентероколити – 179 случая срещу 18 3 за предходната седмица.

Въздушно-капкови инфекции : регистрирани са 65 случая на скарлатина срещу 46 за предходната седмица. Случаите на варицела са 661 срещу 560 , на епидемичен паротит – 40 срещу 6 случая, на рубеола – 5 срещу 8 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции : не са регистрирани случаи на Кримска – Конго хеморагична треска, на Ку-треска, на Марсилска треска и на Лаймска борелиоза за предходната седмица.

През изтеклата седмицата са регистрирани три хранителни взрива от трихинелоза.

Първият е възникнал след консумация на месо и месни продукти от диви прасета, отстреляни през месец декември 2005 г. от ловната дружинка на с. Чавдар и непроверени от органите на ДВСК .

До момента със субективни оплаквания са 14 от общо 51 лица, консумирали от дивечовото месо и месни продукти. 2 от случаите са серологично потвърдени. Един от 14-те заболели е хоспитализиран в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св. Анна”.

Профилактично са проведени серологични изследвания на всички лица, консумирали от заразеното месо и месни продукти, но до момента не са получени резултати от тях. Продължава и тяхното активно наблюдение.

За случая са уведомени органите на ДВСК.

На 10 януари 2006 г. в РИОКОЗ – Софийска област е постъпила информация от органите на ДВСК – Своге за отстреляно на 7 януари диво прасе от ловната дружинка на с. Искрец, чието месо при проведеното изследване е положително за трихинелоза.

При всички 14 лица – членовете на ловната дружинка и семействата им, консумирали от заразеното дивечово месо, до момента липсват субективни оплаквания. На всички тях е предписано превантивно етиологично лечение. Продължава и активното им наблюдение. Разпоредени са необходимите профилактични и противоепидемични мерки.

На 10 януари на територията на Сливенска област е регистриран хранителен взрив от трихинелоза, възникнал след консумация на доказано заразено месо и месни продукти от диво прасе, убито на 4 декември 2005 г. в Твърдишкия балкан. Консумирали от въпросното месо са общо 170 човека – ловци, семействата им, техни близки и приятели, както и хора от различни селища на община Твърдица, участвали в два новогодишни банкета.

До момента заболелите са 4 души, като всички те са хоспитализирани във Вътрешно отделение на МБАЛ „Д-р Ив. Селимински”, Сливен.

Със слабо изразени клинични прояви и отклонения в кръвната картина са още 30 лица, поради което те са оставени на домашно лечение.

С отклонения в кръвните показатели и отсъствие на субективни оплаквания са 50 лица. Останалите 86 пациенти, при които едновременно липсват клинични прояви и отклонения в кръвната картина, се намират под активно медицинско наблюдение.

На всички 170 засегнати лица е назначено етиологично лечение. Към днешна дата в лаборатория „Медицинска паразитология” към РИОКОЗ – Сливен са постъпили за серологично изследване за трихинелоза 156 серума. До момента са изследвани 110, като при 21 от тях резултатите от изследването са положителни.

За случая са уведомени органите на РВМС, кметството в общ. Твърдица, председателя на ловната дружинка и всички РИОКОЗ на територията на страната.

Предприети са необходимите профилактични и противоепидемични мерки. Епидемиологичното проучване продължава.

Сподели в: