Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 8607 случаи на остри заразни заболявания срещу 13 546 за предходната. От тях 7579 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 12 256 за предходната седмица.

Значителното намаление в броя на регистрираните случаи на остри респираторни заболявания е вследствие на по-слабото търсене на лекарска помощ по време на празничните дни и не отразява реалната заболяемост.

По данни на Световната здравна организация и Европейската надзорна система за грип на континента се регистрира ниско ниво на грипната активност и все още няма признаци на повишена заболяемост.

Чревни инфекции: регистрираните случаи са:

- вирусни хепатити – 230 случая срещу 231 за предходната седмица;

- дизентерия – 8 случая срещу 5 за предходната седмица;

- салмонелози – 7 случая 8 срещу за предходната седмица;

- колиентерити – 8 случая срещу 17 за предходната седмица;

- ентероколити – 182 случая срещу 195 за предходната седмица.

 

Въздушно-капкови инфекции : регистрирани са 102 случая на скарлатина срещу 115 за предходната седмица. Случаите на варицела са 398 срещу 660, на епидемичен паротит – 28 срещу 7 случая, на рубеола – 7 срещу 2 случая за предходната седмица.

 

Трансмисивни инфекции : регистрирани са 4 случая на Лаймска борелиоза срещу 0, 2 случая на Марсилска треска срещу 0 и 1 случай на Ку-треска срещу 0 за предходната седмица.

 

През седмицата не са регистрирани сериозни епидемични взривове или вътреболнични инфекции.

Сподели в: