Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 12 941 случаи на остри заразни заболявания срещу 12 401 за предходната. От тях 11 539 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 11 167 за предходната седмица.

Чревни инфекции: регистрирани са:

- вирусни хепатити – 270 случая срещу 283 за предходната седмица;

- дизентерия – 7 случая срещу 16 за предходната седмица;

- салмонелози – 12 случая 13 срещу за предходната седмица;

- колиентерити – 9 случая срещу 9 за предходната седмица;

- ентероколити – 189 случая срещу 169 за предходната седмица.

Въздушно-капкови инфекции: регистрирани са 115 случая на скарлатина срещу 133 за предходната седмица. Случаите на варицела са 729 срещу 538, на епидемичен паротит – 2 срещу 7 случая, на рубеола – 10 срещу 10 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции: не са регистрирани случаи на Кримска – Конго хеморагична треска, на Ку-треска и на Марсилска треска. Случаите на Лаймска борелиоза са 4 срещу 1 за предходната седмица.

Сред административния персонал на ТЕЦ 3, град Гълъбово е възникнал хранителен взрив след консумация на домашно приготвена торта, с микробиологично доказан причинител Салмонела ентеритидис.

За периода 5 – 12 декември от общо 18 лица, консумирали от тортата, са заболели 8. При 6 от тях резултатите от микробиологичното изследване са положителни за Салмонела ентеритидис.

Двама от засегнатите са хоспитализирани в Инфекциозното отделение на МБАЛ – Стара Загора. Поради по-лекото протичане на болестта останалите пациенти се намират под лекарско наблюдение.

Профилактично са изследвани общо 18 човека, включително и контактните лица от домашните огнища, чиито резултати от микробиологичното изследване до момента не са готови.

Предприети са необходимите противоепидемични и профилактични мерки.

Епидемиологичното проучване продължава.

Сподели в: