Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 11578 случаи на остри заразни заболявания срещу 9431 за предходната. От тях 10713 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 8565 за предходната седмица.

Чревни инфекции:
Регистрираните случаи са както следва:
- вирусни хепатити – 219 случая срещу 185 за предходната седмица
- дизентерия – 28 случая срещу 41
- салмонелози – 32 случая срещу 13
- колиентерити – 18 случая срещу 17
- ентероколити – 248 случая срещу 290

Въздушно-капкови инфекции:
Регистрирани са 72 случая на скарлатина срещу 58 за предходната седмица. Случаите на варицела са 166 срещу 153, на епидемичен паротит – 4 срещу 6 случая и рубеола – 0 срещу 10 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции:
Не са регистрирани случаи на Ку-треска и Кримска – Конго хеморгична треска. Случаите на Марсилска треска са 3 срещу 7, а на Лаймска борелиоза са 13 срещу 10 за предходната седмица.

В кв. Чумлека, гр. Ст. Загора е възникнал битов хранителен взрив с микробиологично доказан причинител Салмонела тифимуриум.

За периода 09.10. – 12.10.2005 г. са заболели общо 12 души на възраст от 50 – 71 години. Всички засегнати са от малцинствен произход и са консумирали кюфтета от кайма с неизвестен произход.

Шестима от болните са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Стара Загора. Продължават профилактичните изследвания на контактните лица.

За ограничаване и ликвидиране на взрива са предприети необходимите профилактични и противоепидемични мерки. За случая са уведомени органите на ДВСК.

В Ентероколитен сектор на Детско кърмаческо отделение на МБАЛ – Бургас са регистрирани четири случая на заболели с оплаквания от хрема, кашлица, повръщане и диария. Засегнатите са на възраст от 3 до 8 месеца. При всички тях е изолиран инфекциозния причинител Ешерихия коли.

Взети са проби за микробиологично изследване. Предприети са необходимите профилактични и противоепидемични мерки.
Епидемиологичното проучване продължава.

През седмицата е регистриран и взрив от лептоспироза.
За периода 26.09. – 07.10.2005 г. със субективни оплаквания от обща слабост, намален апетит, мускулни и ставни болки, главоболие, втрисане, зачервени конюнктиви, гърлобол, повръщане и пожълтяване на кожата са заболели 3 лица на възраст от 42 – 56 години. Всички засегнати са рибари, които съобщават за пребиваване в открит водоем и за наличие на много гризачи в района около него.

Заболелите са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Добрич.
Проведено е антибиотично лечение.
Епидемиологичното проучване продължава.

Регистриран е епидемичен взрив от хепатит тип А в ромската махала на село Поибрене, община Панагюрище, област Пазарджик. От 12.10.2005 г. до момента в Инфекциозно отделение на МБАЛ Пазарджик са приети за лечение 13 лица от различни възрастови групи, като 7 са на възраст от 8 до 14 години.

Eпидемиологичното проучване показва наличие на лоши санитарно-хигиенни условия и неспазване правилата за лична хигиена, които са благоприятствали разпространението на заболяването.

Осигурени са дезинфекционни средства, ранно откриване, изолация и лечение на заболелите и профилактика на контактните лица.

Сподели в: