Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 5170 случаи на остри заразни заболявания срещу 5555 за предходната. От тях 4085 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 4520 за предходната седмица.

Чревни инфекции:
Регистрираните случаи са както следва:
- вирусни хепатити – 110 случая срещу 100 за предходната седмица
- дизентерия – 38 случая срещу 19
- салмонелози – 35 случая срещу 39
- колиентерити – 26 случая срещу 24
- ентероколити – 570 случая срещу 495

Въздушно-капкови инфекции:
Регистрирани са 20 случая на скарлатина срещу 32 за предходната седмица. Случаите на варицела са 128 срещу 187, на епидемичен паротит – 27 срещу 11 случая и рубеола – 6 срещу 22 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции:
Не са регистрирани случаи на Кримска – Конго хеморгична треска и Ку-треска. Случаите на Марсилска треска са 56 срещу 23, а на Лаймска борелиоза са 20 срещу 33 за предходната седмица.

През изтеклата седмица в РИОКОЗ – Благоевград е получена информация за взрив от хранително отравяне след консумация на хранителни продукти на сватбено тържество, състояло се на 31.07.2005г. в ресторант „Бриони”, гр. Кресна.

Първоначално специализирана медицинска помощ са потърсили само девет лица с оплаквания от повишена температура, мускулни болки, болки в стомаха, гадене, повръщане и диария. След проведеното от РИОКОЗ – Благоевград активно издирване са установени още тридесет и едно лица със сходни субективни оплаквания. Поради по-лекото протичане на болестта пациентите се намират под лекарско наблюдение. Пострадалите са на възраст от петнадесет до седемдесет и четири години от гр. Кресна и с. Сливница, както и от други населени места на територията на страната – градовете София, Дупница, Рила и Сапарева баня. Общият брой на гостите, посетили сватбеното тържество на 31.07.2005г., е двеста четиридесет и шест. Десет от тях са деца и при всички тях липсват субективни оплаквания.

Взети са проби за микробиологично изследване. Резултатите от тях сочат, че при четиринадесет от засегнатите лица е доказан инфекциозният причинител Салмонела ентеритидис (дванадесет от гостите на тържеството и двама от кухненския персонал), а при шест лица – Стафилококус ауреус. При извършеното изследване на секрет от рана на ръката, взет от готвача на ресторант „Бриони”, е изолиран също инфекциозния причинител Стафилококус ауреус. При двама от пациентите са изолирани едновременно и двата посочени инфекциозни причинители.

Издирват се поименно и всички лица от различни населени места в страната, консумирали от контаминираните продукти на тържеството с цел медицинско наблюдение и провеждане на профилактични изследвания.

Извършено е санитарно-хигиенно обследване на фирмените търговски обекти, търгували и произвели хранителните продукти за сватбеното тържество.

Предприети са необходимите профилактични и противоепидемични мерки за ограничаване и ликвидиране на взрива. Епидемиологичното проучване продължава.

Сподели в: