Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 25 571 случая на остри заразни заболявания срещу 27 993 за предходната. Случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) са 24 231 срещу 26 833 за предходната седмица. Общата заразна заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 176,52 на 10 000 души население срещу 198,12 на 10 000 за предходната седмица. Заболелите са от всички възрастови групи, като най – засегната е възрастовата група от 4-7 г., следвана от 0-3 г. и 8-18 г.

Към 22.02.2005 г. грипна епидемия е обявена /или не е отменена/ в община Горна Оряховица и градовете Павликени и Полски Тръмбеш във Великотърновска област, община Белоградчик във Видинска област, в гр. Шумен, в Софийска област, в Русенска област, общините Пазарджик и Велинград в Пазарджишка област, общините Перник и Радомир в Пернишка област, градовете Разлог, Благоевград, Петрич и Гоце Делчев в Благоевградска област, общините Асеновград и Пловдив в Пловдивска област, общините Разград, Цар Калоян и Исперих в Разградска област, общините Сливен, Котел и Нова Загора в Сливенска област, общините Търговище, Попово и Опака в Търговищка област, общините Кюстендил, Габрово и Смолян, община Монтана и гр. Берковица в област Монтана и община Д. Дъбник в Плевенска област.

За София-град заразната заболяемост от грип и ОРЗ за изтеклата седмица е 152,29 на 10 000, поради което продължават разпоредените противоепидемични мерки за лечебните заведения с възобновяване на учебните занятия.

Към 22.02.2005 г. грипната епидемия е отменена в Старозагорския регион, гр. Сандански в Благоевградска област, общините Летница, Ловеч, Троян, Луковит и Тетевен в Ловешка област, община Карлово в Пловдивска област, общините Ямбол и Тунджа в Ямболска област, община Плевен и Пордим в Плевенска област, община Омуртаг в Търговищка област.

Чревни инфекции:

Регистрираните случаи са както следва:

- вирусни хепатити – 99 случая срещу 105 за предходната седмица;

- дизентерия – 13 случая срещу 21 за предходната седмица;

- салмонелози – 6 случая срещу 14 за предходната седмица;

- колиентерити – 17 случая срещу 10 за предходната седмица;

- ентероколити – 243 случая срещу 207 за предходната седмица.

Въздушно-капкови инфекции:

Регистрирани са 89 случая на скарлатина срещу 94 за предходната седмица. Случаите на варицела са 804 срещу 650, епидемичен паротит – 3 срещу 4 случая и рубеола – 34 срещу 23 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции:

Не са регистрирани случаи на Кримска – Конго хеморагична треска и на Марсилска треска. Случаите на Ку – треска са 0 срещу 1 за предходната седмица, а на Лаймска борелиоза 0 срещу 4.

От началото на месец февруари са регистрирани пет случая на вирусен хепатит в с. Врачеш, Ботевградска община, Софийска област. Всички заболели са хоспитализирани. При трима от тях е доказан хепатит тип А. Засегнатите са от различни възрастови групи, като двама от тях са ученици. Предприети са необходимите противоепидемични мерки. Епидемиологичното проучване продължава.

Сподели в: