Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 23845 случая на заразни заболявания срещу 16785 за предходната. Завишаването е изключително за сметка на грипа и острите респираторни заболявания, които са 22476 срещу 15185 за предходната седмица. Общата заразна заболяемост от грип и ОРЗ за страната е170,61 на 10000 души население, срещу 109 на 10000 за предходната седмица. Заболелите са от всички възрастови групи, като най-засегната е възрастовата група 4-7 г. , следвана от 0-3 г. и 8-18 г.

Към 08.02.2005 г. грипна епидемия е обявена в областите Стара Загора и Сливен, общините Хасково, Димитровград, Харманли, Свиленград и Любимец в Хасковска област, общините Самоков, Пирдоп и Сливница в Софийска област, общините Пазарджик и Велинград в Пазарджишка област, общините Перник и Радомир в Пернишка област, общините Благоевград, Петрич и Гоце Делчев в Благоевградска област, и общините Монтана, Плевен, Разград Търговище, Русе и Ямбол .

Предепидемични са стойностите на заболяемост в областите Габрово, Кърджали, Пловдив, Смолян, както и в отделни общини от други области.

С цел ограничаване разпространението на заболяванията в засегнатите общини са приведени в действие следните противоепидемични мерки:

- преустановяване плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета;

-преустановяване провеждането на профилактични прегледи и имунизации;

прекратяване на свижданията и плановите операции в лечебните заведения за болнична помощ;

- засилване на филтъра в детските заведения за недопускане на болни деца и персонал;

- при отсъствие на повече от 30% от учениците временно спиране на учебните занятия.

Министерството на здравеопазването препоръчва да бъдат ограничени до максималната възможна степен контактите с хора, които имат прояви на остри респираторни заболявания, както и избягване посещенията на масови мероприятия. Това се отнася в най-голяма степен за възрастните и за хора с тежки хронични заболявания. Приемането на пълноценна белтъчна и витаминозна храна подпомага естествените защитни сили на организма за борба с вирусните инфекции.

До настоящия момент в Референтната лаборатория по грип и ОРЗ към Националния център по заразни и паразитни болести са изследвани общо 403 носогърлени секрета от болни от цялата страна с диагноза грип и ОРЗ.

Изолирани са 6 щама на грипния вирус тип А (Н3N2 ) – Уилингтон.

Изолиран е и 1 щам на грипния вирус тип В, както и на парагрипни вируси, аденовуруси и респираторно-синцитиални вируси.

Чревни инфекции:

Регистрираните случаи са както следва:

- вирусни хепатити – 92 случая срещу 130 за предходната седмица;

- дизентерия – 25 случая срещу 13 за предходната седмица;

- салмонелози –16 случая срещу 9 за предходната седмица;

- колиентерити –12 случая срещу 17 за предходната седмица;

- ентероколити - 306 случая срещу 272 за предходната седмица.

Въздушно-капкови инфекции:

Регистрирани са 114 случая на скарлатина срещу 143 за предходната седмица. Случаите на варицела са 719 срещу 970, епидемичен паротит - 5 срещу 3 случая и рубеола – 37 срещу 15 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции:

През седмицата не са регистрирани случаи на Кримска-Конго хеморагична треска и на Марсилска треска. Случаите на Лаймска борелиоза са 1 срещу 0 и на Ку- треска 1 срещу 1 за предходната седмица.

През седмицата е регистриран един хранителен взрив от трихинелоза.

След консумация на луканка приготвена от отстреляно диво прасе в района на с. Мокрен, Бургаска община, със средно тежка клинична картина до момента са заболели 9 души, от които 4 са хоспитализирани.

За случая са уведомени органите на РВМС- Бургас.

Издирват се всички консумирали от луканката, с цел наблюдение и провеждане на профилактични мерки.

Сподели в: