Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 11658 случая на остри заразни заболявания срещу 9915 за предходната. От тях 9996 са случаите на остри респираторни заболявания /ОРЗ/, срещу 8451 за предходната седмица.

Чревни инфекции:

Регистрираните случаи са както следва:

-вирусни хепатити – 127 случая срещу 115 за предходната седмица

-дизентерия – 43 случая срещу 24 за предходната седмица

-салмонелози – 15 случая 17 срещу за предходната седмица

-колиентерити – 17 случая срещу 10 за предходната седмица

-ентероколити – 465 случая срещу 465 за предходната седмица

Въздушно-капкови инфекции:

Регистрирани са 53 случая на скарлатина срещу 129 за предходната седмица. Случаите на варицела са 906 срещу 632, епидемичен паротит – 0 срещу 1 случая и рубеола – 10 срещу 8 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции:

Не са регистрирани случаи на Кримска – Конго хеморгична треска. Случаите на Ку- треска са 0 срещу 2 за предходната седмица, на Лаймска борелиоза 2 срещу 8 и на Марсилска треска 1 срещу 3 за предходната седмица.

През изтеклата седмица в ХЕИ – Благоевград е получена информация за взрив от хранително отравяне след консумация на хранителни продукти в навечерието на Новата година в механа “Бабуч” в с. Добринище, общ. Банско.

С оплаквания от главоболие, гадене, повръщане, болки в стомаха и повишена температура са общо седем пациенти, двама от които поради по-лекото протичане на заболяването се намират под медицинско наблюдение, а останалите пет са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на болницата в гр. Разлог. Пострадалите са младежи от гр. София, които след проведено лечение са изписани.

При петте хоспитализирани лица е доказан инфекциозния причинител Салмонела ентеритидис, който при неправилно съхранение на хранителните продукти предизвиква хранително отравяне. Същият е изолиран и от консумиран хранителен продукт.

Проведено е епидемиологично проучване. Издадено е предписание за спиране от експлоатация на механа “Бабуч” до привеждането й в санитарно-хигиенно състояние, отговарящо на изискванията на нормативната уредба.

За ограничаване и ликвидиране на епидемичния взрив са предприети необходимите противоепидемични мерки.

Сподели в: