Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 9915 случая на остри заразни заболявания срещу 11119 за предходната. От тях 8451 са случаите на остри респираторни заболявания /ОРЗ/, срещу 9796 за предходната седмица.

Чревни инфекции:

Регистрираните случаи са както следва:

- вирусни хепатити – 115 случая срещу 129 за предходната седмица

- дизентерия – 24 случая срещу 30 за предходната седмица

- салмонелози – 17 случая 9 срещу за предходната седмица

- колиентерити – 10 случая срещу 9 за предходната седмица

- ентероколити – 465 случая срещу 376 за предходната седмица

Въздушно-капкови инфекции:

Регистрирани са 129 случая на скарлатина срещу 116 за предходната седмица. Случаите на варицела са 632 срещу 591, епидемичен паротит – 1 срещу 1 случая и рубеола – 8 срещу 17 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции:

Случаите на Ку - треска са 2 срещу 0 за предходната седмица, на Лаймска борелиоза 8 срещу 1 и на Марсилска треска 3 срещу 0 за предходната седмица.

През изтеклата седмица в ХЕИ – Разград е получена информация за взрив от хранително отравяне след консумация на сладкарски изделия в навечерието на Новата година, произведени от фирма със седалище в гр. Разград.

Хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ “Св. Иван Рилски – Разград” АД са тридесет и шест лица на възраст от четири до седемдесет и девет години от гр. Разград, а също и от няколко съседни села – Трапище, Езерче, Самуил и Гецово.

При хоспитализираните лица заболяването протича леко. Взети са проби за микробиологично изследване.

Проведено е епидемиологично проучване на болните в Инфекциозно отделение и на епидемичните огнища по домовете, както и санитарно – хигиенно обследване на фирмените търговски обекти, търгували и произвели сладкарските изделия.

Предприети са необходимите противоепидемични мерки. Епидемиологичното проучване продължава.

Сподели в: