Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 6220 случая на остри заразни заболявания срещу 6140 за предходната. От тях 4990 са случаите на остри респираторни заболявания /ОРЗ/ срещу 4804 за предходната седмица.

Чревни инфекции:

Регистрираните случаи са както следва:

- вирусни хепатити – 103 случая срещу 87 за предходната седмица

- дизентерия – 30 случая срещу 28 за предходната седмица

- салмонелози – 37 случая срещу 16 за предходната седмица

- колиентерити – 36 случая срещу 34 за предходната седмица

- ентероколити – 590 случая срещу 564 за предходната седмица

Въздушно-капкови инфекции:

Регистрирани са 27 случая на скарлатина срещу 37 за предходната седмица. Случаите на варицела са 289 срещу 386, епидемичен паротит – 1 срещу 2 случая и рубеола – 5 срещу 14 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции:

Случаите на Кримска – Конго хеморагична треска са 1 срещу 0 за предходната седмица, на Ку – треска 1 срещу 3, на Лаймска борелиоза 16 срещу 19 и на Марсилска треска 42 срещу 34 за предходната седмица.

През изтеклата седмица е регистрирана хранителна интоксикация в Специализирана болница за рехабилитация, филиал с. Нареченски бани. Началото на взрива датира от 19.07.2004г., когато заболяват 9 почиващи в първа база. От всички 14 заболели, 2 деца са хоспитализирани в Инфекциозна клиника на гр. Пловдив с цитираната по – горе диагноза. Взети са проби за изследване и са разпоредени противоепидемични мерки.

На 15.07.2004г. в Инфекциозно отделение на МБАЛ – “Ив. Скендеров” – гр. Г. Делчев постъпват две деца от с. Плетена с диагноза вирусен хепатит. До настоящия момент са заболели седем лица. Всички са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ – гр. Г. Делчев. Заболяването протича леко. На контактните лица е проведена специфична профилактика.

От м. февруари 2004 г. до момента в гр. Пещера са заболели 18 лица с различни типове вирусен хепатит. От епидемиологичното проучване бе установено, че заболелите са от ромски произход, на възраст 13 – 35 години, от един квартал на гр. Пещера. Всички постъпват в Инфекциозно отделение на гр. Пещера с клиника на хепатит. Впоследствие в Инфекциозно отделение на гр. Пазарджик са приведени трима, а в гр. Пловдив – двама, от които единият е починал.

В хода на продължаващото епидемиологичното проучване са издирени и се изследват всички контактни на заболелите. Най – вероятният път на разпространение на инфекцията е чрез използване на замърсени игли и спринцовки при венозна употреба на наркотици.

Сподели в: