Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 8 364 случая на остри заразни заболявания срещу 8 208 за предходната. От тях 6 788 са случаите на остри респираторни заболявания /ОРЗ/, срещу 6 903 за предходната седмица.

Чревни инфекции:

Регистрираните случаи са както следва:

- вирусни хепатити – 91 случая срещу 74 за предходната седмица

- дизентерия – 4 случая срещу 3

- салмонелози – 19 случая срещу 11

- колиентерити - 23 случая срещу 16

- ентероколити - 340 случая срещу 205

Въздушно-капкови инфекции:

Регистрирани са 100 случая на скарлатина срещу 78 за предходната седмица. Случаите на варицела са 941 срещу 862, епидемичен паротит - 0 срещу 1 и рубеола - 6 срещу 3 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции:

Регистриран е 1 случай на Кримска-Конго хеморагична треска срущу 0 за предходната седмици. Случаите на Ку-треска са 3 срещу 0, на Лаймска борелиоза 24 срещу 29 и на Марсилска треска 6 срещу 1 за предходната седмица.

Регистриран е 1 случай на ботулизъм при 69 годишна жена от гр. Ботевград. Жената е заболяла след консумация на домашно приготвени пръжки от консерва. Хоспитализарана е в УМБАЛ “ Св. Анна” гр. София, където е поставена диагнозата ботулизъм. Поради късно потърсената медицинска помощ, болната е починала.

Регистриран е и 1 случай на кожна форма на антракс на 63 годишен мъж от с. Зърнево, област Добрич. Мъжът заболява 7 дни след като е транжирал заклана болна овца от личното си стопанство. Хоспитализиран е в Инфекциозно отделение на МБАЛ гр. Добрич. За случая е уведомена РВМС в гр. Добрич и съвместно с ХЕИ са предприети необходимите противоепидемични и противоепизоотични мерки .

В с. Челопечене, област Добрич, двама души от едно семейство са ухапани от безстопанствена котка, която в последствие е убита и изпратена за изследване в гр. София. От извършеното изследване е доказан бяс при животното. На ухапаните лица незабавно е започната имунизация с противобясна ваксина.

През седмицата е регистриран един хранителен взрив в гр. Сливо поле, Русенска област. След консумация на топлинно обработена сурова наденица с висока температура, повръщане и разстройство заболяват 5 души от две домакинства. Всички са хоспитализирани за лечение в Инфекциозно отделение на МБАЛ гр. Русе. Взети са необходимите материали за микробиологично изследване с цел установяване на причинителя на инфекцията. От епидемиологичното проучване е установено, че наденицата е закупена от частно лице в района на Кооперативния пазар в гр. Русе. За случая са уведомени органите на ДВСК и са предприети необходимите мерки.

Сподели в: