Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 6 966 случая на остри заразни заболявания срещу 7 678 за предходната. От тях 5 922 са острите респираторни заболявания срещу 6 494.

Чревни инфекции:

Регистрираните случаи са както следва:

- вирусни хепатити - 48 случая срещу 56 за предходната седмица

- дизентерия - 15 случая срещу 14

- салмонелози - 20 случая срещу 29

- колиентерити - 9 случай срещу 12

- ентероколити - 238 случая срещу 232

Въздушно-капкови инфекции:

Регистрирани са 81 случая на скарлатина срещу 111 за предходната седмица. Случаите на варицела са 538 срещу 644, епидемичен паротит - 2 срещу 3 и рубеола - 3 срещу 7 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции:

Регистрирани са 2 случая на Ку-треска срещу 1 за предходната седмица, 37 случая на Марсилска треска срещу 31 и 19 случая на Лаймска борелиоза срещу 17 и 1 случай на Кримска Конго хеморагична треска срещу 0 за преходната седмица.

Регистрирани взривове:

1. Семеен взрив с микробиологично доказан причинител Салмонела ентеритидес в гр. Пловдив.

След консумация на храна, приготвена с яйца, закупени от частна фирма, с разстройство, повръщане и висока температура заболяват 3 души от едно домакинство. Всички са хоспитализирани в УМБАЛ “Св.Георги” – Пловдив. Предприети са съвместни мерки от органите на ХЕИ и ДВСК.

2. Битов хранителен взрив сред гостите на сватбено тъ ржество, съ стояло се на 7 юни 2003 г. в гр. Троян.

Пет часа след приключване на тържеството 17 души са потърсили медицинска помощ /след многократно повръщане и разстройство/. 12 от тях са хоспитализирани.

От направеното епидемиологично проучване и извършените микробиологични изследвания, като причинител на инфекцията е доказан Стафилококус ауреус. Причинителят е изолиран от пасти “Лилия”, произведени в цех за производство на пасти в гр.Троян, Цехът е спрян от експлоатация. На отговорните лица са наложени санкции.

Сподели в: