Върни се горе

   През изминалата седмица са регистрирани общо 5594 случая на остри заразни заболявания, срещу 7435 за предходната. Намаляването е предимно за сметка на острите респираторни заболявания, които са 4746 срещу 6281 за предходната седмица.

   Чревни инфекции:

   Регистрираните случаи са както следва:

   - вирусни хепатити - 54 случая срещу 66 за предходната седмица;

   - дизентерия - 4 случая срещу 3;

   - салмонелози - 36 случая срещу 67;

   - колиентерити - 7 случай срещу 10;

   - ентероколити - 169 случая срещу 238.

   Въздушно-капкови инфекции:

   Регистрирани са 76 случая на скарлатина срещу 89 за предходната седмица. Варицелите са 346 срещу 536, епидемичен паротит - 11 срещу 5 и рубеола - 10 срещу 22.

   Трансмисивни инфекции:

   Регистрирани са 20 случая на лаймска борелиоза срещу 30 за предходната седмица, 36 случая на марсилска треска срещу 24, 57 случая на ку-треска срещу 33 и 1 случай на Кримска Конго хеморагична треска срещу 2 за предходната седмица.

   През изминалата седмица са регистрирани следните епидемични взривове:

   1. Хранителен взрив от салмонелоза сред децата и персонала в ЦДГ “Пролет”- с. Славяни, община Ловеч.

   За периода 23 - 26.05.2002 г., с висока температура, повръщане и разстройство заболяват 13 деца на възраст от 3 до 6 год., посещаващи детската градина в с. Славяни. От тях 7 са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ гр. Ловеч. От извършените микробиологични изследвания при 9 от заболелите деца е изолирана Салмонела ентеритидис. Всички контактни /персонал и семействата на заболелите деца/ са изследвани профилактично, при което се установява носителство на Салмонела ентеритидис при 1 дете и 2 жени от персонала.

   Най-вероятно инфекцията е възникнала след консумация на крем, приготвен от пресни яйца и сухо мляко.

   2. Вътреболничен взрив в Дом за медико-социални грижи за деца /ДМСГД/ в гр. Русе.

   През месец април в детско отделение на МБАЛ гр. Русе с диагноза ентероколит, съмнение за салмонелоза са хоспитализирани 2 деца - на 11 месеца и 1 г. 9 м. И двете деца са от ДМСГ- отделение за деца с малформации. В последствие от микробиологичните изследвания и при двете е изолирана Салмонела ентеритидис.

   По този повод са направени профилактични микробиологични изследвания на всички контактни /домуващи и персонал/ от отделението за деца с малформации в ДМСГД, при което се установява, че 3 от децата и 1 медицинска сестра са носители на Салмонела ентеритидис.

   Предприети са всички противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на инфекцията.

   3. За периода 23 - 26.05.2002 год. в отделение за недоносени деца при МБАЛ гр. Стара Загора е регистриран вътреболничен взрив, изразяващ се в здраво заразоносителство /без клинично протичане/, с микробиологично доказан причинител Салмонела група С.

   Причинителят е изолиран от 3 новородени недоносени деца, които са преведени за лечение от гр. Чирпан, гр. Сливен и гр. Казанлък.

   От епидемиологичното проучване се установи, че едно от децата е носител на салмонела, като в последствие са заразени и другите две.

   4. За периода 15 - 21.05.2002 год. във Второ приемно-карантинно отделение към ДМСГД гр. Добрич е регистриран вътреболничен взрив от колиентерит с микробиологично доказан причинител Ешерихия Коли О55.

   С висока температура и разстройство са заболели 2 деца, които са преведени за лечение в МБАЛ гр. Добрич.

   От извършените профилактични изследвания на целия персонал и домуващите се доказва здраво заразоносителство на Ешерихия Коли О55 при едно от контактните деца.

   5. В гр.Симеоновград е възникнал семеен взрив от салмонелоза. След консумация на пушено пилешко бутче, закупено от магазин в града, са заболели 4 души от едно семейство. Всички са приети за болнично лечение. От микробиологичните изследвания е изолирана Салмонела група Б.

   6. В ОДЗ № 17 в гр. Хасково е регистриран епидемичен взрив от варицела. За периода 09.04. - 27.05.02 год. са заболели общо 33 деца.

Сподели в: