Върни се горе

   През изминалата седмица са регистрирани общо 9029 случая на остри заразни заболявания, срещу 9383 за предходната. От тях 7960 са острите респираторни заболявания, срещу 8365 за предходната седмица.

   Чревни инфекции:

   Регистрираните случаи са както следва:

• вирусни хепатити - 70 случая срещу 83 за предходната седмица;

• дизентерия - 20 случая срещу 12 за предходната седмица;

• салмонелози - 15 случая срещу 26 за предходната седмица;

• колиентерити - 3 случая срещу 6 за предходната седмица;

• ентероколити - 147 случая срещу 134 за предходната седмица.

   Въздушно-капкови инфекции:

  Регистрирани са 128 случая на скарлатина срещу 104 за предходната седмица. Варицелите са 584 срещу 514, епидемичен паротит-8 срещу 9 и рубеола - 30 срещу 27 за предходната седмица.

   Трансмисивни инфекции:

  Регистрирани са 8 случая на лаймска борелиоза срещу 13 за предходната седмица, 0 случая на марсилска треска срещу 11, 3 случая на ку-треска срещу 9 и 1 случай на Кримска-Конго хеморагична треска срещу 2 за предходната седмица.

   Регистриран е домашен хранителен епидемичен взрив вследствие на консумация на месо от мъртво конче, заклано и обработено в дома на ромско семейство в с. Детелина, община Долни Чифлик, Варненска област. Заболелите трима души се лекуват в Инфекциозна клиника във Варна и са в леко увредено състояние.

   Семеен взрив от хранително отравяне е регистриран и при четиричленно семейство от гр. Плевен, където след консумация на супа със студена яйчена застройка и рохко сварени яйца, всички консумирали развиват симптоми на токсикоинфекция в средно тежка форма. Извършените изследвания доказват като причинител Салмонела ентеритидис. Най-вероятният фактор за предаване на заразата са яйцата, закупени от непознат частен търговец на пазара в града. И по двата случая са уведомени ветеринарно-санитарните органи и са разпоредени необходимите противоепидемични мерки.

   Министерството на здравеопазването още веднъж предупреждава, че закупуването на хранителни продукти от нерегламентирани, непознати търговци, при липса на хладилни условия за съхранение и необходимата здравна документация крие сериозни рискове за здравето на населението.

Сподели в: