Върни се горе

   Министерство на здравеопазването взема спешни мерки за бързо ликвидиране на вероятностите за заразяване с бяс, каза днес на редовна пресконференция във ведомството зам.-министър д-р Любомир Куманов.

   Друго зачестило заболяване, което също тревожи лекарите, е ехинококозата, т.н. кучешка тения, каза още той. Заместник-министърът се спря на кръг от проблеми, които очертават общата ситуация в страната. Докато в съвременния свят са ликвидирали или са пред ликвидация на тази опасност, у нас в последните години се регистрира повишаване на броя на ухапванията от безстопанствени кучета. Броят на потърпевшите, потърсили лекарска помощ стига до 10 000 годишно. Поне половината от тях се нуждаят от противобясна ваксина. Необходимо е веднага да се установи и проследи съответното животно и да се вземат своевременно мерки за имунизация на потърпевшия, а това е свързано с много разходи, обясни зам.-министър Куманов.

   Всяка година МЗ осигурява от 30 000 до 35 000 дози ваксина на стойност близо 500 000 лв. Като се прибавят останалите разходи за манипулации, труд и др., излиза, че държавата отделя няколко милиони лева за предпазване от това заболяване в тези трудни времена, при недостиг на средства за българското здравеопазване, обясни още д-р Куманов. Наредба на Министерство на здравеопазването и Министерство на земеделието и горите ще решава част от проблема с последици от ухапвания на безстопанствени кучета. Тя се издава в съответствие със Закона за ветеринарно-медицински дейности и ще регламентира отговорностите на всички инстнации по веригата. Ще се разчита изключително и на общинските съвети.

   В страната действат 119 противобясни кабинета, каза зам.-министър Куманов, който е и главен държавен санитарен инспектор на страната. Всяка многопрофилна болница, инфекциозни и хирургични отделения имат готовност за обработка на потърпевшите.

Сподели в: