Върни се горе

По данни на СЗО към 18.03.2003 г. от различни страни са докладвани 167 случая на тежък остър респираторен синдром (ТОРС) – атипична пневмония, предизвикана от неизвестен агент.

Първият случай на заболяването е регистриран на 26.02.2003 г. в Ханой, Виетнам. Касае се за мъж, пристигнал същия ден от Хонг Конг, който няколко часа след пристигането развил грипоподобно заболяване с прояви на висока температура, суха кашлица, болки по мускулите, отпадналост и възпаление на гърлото. През следващите четири дни се развила пневмония, дихателна недостатъчност и тежка тромбоцитопения. Болният е включен на командно дишане и въпреки проведеното интензивно лечение е починал на 13.03.2003 г.

Към 05.03.2003г. седем души от медицинския персонал, който е обслужвал болния, също показват признаци на заболяването. Установеният инкубационен период е от 3 до 7 дни.

Към момента съобщените случаи от Виетнам са 43. Всички, с изключение на един, са имали пряк контакт с първия случай по време на болничния му престой.

Досега от Хонг Конг са съобщени 100 случая на приети в болници с подобни симптоми, два от тях са на командно дишане.

Отделни случаи са регистрирани и в Сингапур, Тайланд, Филипините, Индонезия и Канада. Случаите в Канада са седем, засягат две семейни огнища и при тях член на семейството е посещавал Хонг Конг в период от една седмица преди развитието на болестта.

На 15.03.2003г. на летището във Франкфурт е свален от полет от Ню Йорк до Сингапур пътник със симптомите на описания остър респираторен синдром. Същият е медицинско лице, имало тесен контакт в Сингапур със заболял от синдрома. Няма данни за предаване на заболяването на други лица в Германия.

Преобладаващата част от заболелите са лица, имали тесен контакт с други заболели от посочения синдром, като 90% от тях са медицински специалисти.

Точният механизъм на предаване и агентът, причиняващ заболяването, все още се изясняват. Най-вероятният механизъм е въздушно-капков, като не се изключва и заразяване чрез досег с телесни течности.

Епидемични взривове от атипични пневмонии са регистрирани през м. ноември и декември 2002 г. в провинция Гуандонг в Китай.

Епидемиологичното проучване на случаите продължава интензивно и в момента, изследват се множество материали от заболели, контактни и външна среда. Създадени са международни екипи от специалисти, които на място изясняват случаите.

Световната здравна организация засега не препоръчва ограничаване на пътуванията, включително и в засегнатите страни от Югоизточна Азия.

Министерството на здравеопазването е информирало граничните медицински власти на летищата и пристанищата в страната за основните симптоми на заболяването и дефиницията на случаите препоръчана от СЗО. Създадена е организация за ранно откриване, съобщаване и изолиране на евентуални случаи сред пристигащите пътници с особено внимание към тези пристигащи от засегнати страни. При установяване на подобна симптоматика заболелите се изолират, изследват и лекуват в съществуващите за целта болнични изолатори в Инфекциозните отделения по места.

Към настоящия момент не се налага предприемането на други ограничителни противоепидемични мерки. Не съществува никаква връзка между описаните случаи на тежък респираторен синдром и случаите на грипни заболявания и усложнения на отделни места в страната. Тиражирането на невярна информация в този смисъл може да предизвика неоснователна тревога сред населението и не допринася за осъществяването на ефективен епидемиологичен надзор.

Всеки човек със съмнения за развитие на каквито и да са форми на грипоподобно заболяване следва да се обърне навреме към личния си лекар или друг специалист и да изпълнява дадените от него указания.

Министерството на здравеопазването поддържа постоянна връзка със Световната здравна организация и другите специализирани медицински институции, ангажирани с проучването на случаите и ще уведомява своевременно обществеността за развитието на ситуацията и евентуалните противоепидемични мерки.

Сподели в: