Върни се горе

По данни на Световната здравна организация към 24.03.2003 г в 13 страни са регистрирани 456 случая на потвърден Остър респираторен синдром с развитие на атипична пневмония. Общият брой на починалите е 17. Най-засегнати продължават да бъдат страни от района на Югоизточна Азия: Хонг Конг – 260 случая, 10 починали; Сингапур – 65 случая, няма починали; Виетнам – 58 случая, 4 починали; Канада – 11 случая, 3 починали.

Отбелязан е значителен напредък в усилията за доказване на причинителя. Резултатите от изследванията на различни групи от учени в Хонг Конг, Франкфурт и Канада дават възможност с голяма сигурност да се твърди, че най-вероятно става въпрос за метапневмо-вирус, принадлежащ към групата на Парамиксо или Корона вирусите. Разработен е и първоначален вариант на диагностикум, който ще даде възможност за бърза идентификация на случаите.

Екип от експерти на СЗО е пристигнал в Южен Китай, където ще проучва евентуалната връзка между сегашните случаи на остър респираторен синдром и възникналите в средата на ноември 2002 г в провинция Гуандонг епидемични взривове от атипична пневмония.

Съществуващите до момента данни сочат нисък риск от заразяване при обикновен краткотраен контакт. Основният брой заразени са сред медицински работници и студенти по медицина, които са участвали в обслужването на болните, както и членове на семейства на болни с доказан по-продължителен и близък контакт.

Експертите продължават да считат, че няма основание за въвеждане на каквито и да е забрани за пътуване, включително и в най - засегнатите страни. До момента няма потвърден случай на предаване на заразата в самолет по време на полет (нито на друг пътник или на член от екипажа), въпреки че всички случаи на разпространение извън засегнатите райони са пътували с въздушен транспорт.

Министерството на здравеопазването поддържа постоянна връзка със Световната здравна организация и други здравни организации, работещи по тази епидемия и следи отблизо развитието на обстановката. Остават в сила разпоредените противоепидемични мерки, включващи изолация, наблюдение и изследване на лица, отговарящи на критериите за случаи на тежък остър респираторен синдром (лице със симптоми на заболяването, което е било в контакт с болен от синдрома и/или пристига от страна с разпространение на заболяването) на летище София и пристанищните комплекси във Варна и Бургас.

До момента в страната няма регистриран случай на посочения синдром. Обществеността ще бъде своевременно осведомена при всяка значима промяна в обстановката и при необходимост от евентуални допълнителни противоепидемични мерки.

Сподели в: