Върни се горе


         Във връзка с разпространеното чрез медиите опасение, че над 1 милион пациенти от юни 2014 г. могат да останат без лични лекари, ако не бъде удължен срокът за придобиване на специалност, зам.-министърът на здравеопазването проф. Чавдар Славов, в интервю за „Радио Фокус“, поясни че Министерство на здравеопазването е предприело действия за удължаване срока за вземане на специалност с една година.
         Статистиката показва, че от 4527 общопрактикуващи лекари близо 3000 са със специалност. В момента 1037 човека са зачислени, но не са си взели специалност по „Обща медицина”. Други 670 човека, които са по-малко от 15% от общия брой ОПЛ изобщо не са зачислени.
        С промяна в Закона за лечебните заведения и лекари със специалност по „Вътрешни болести”, „Педиатрия” и „Спешна медицина”  имат право да разкриват практики и да работят като ОПЛ.
          Проф. Славов уточни, че е създадена работна група, в която участва доц. Киров – председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари и доц. Постаджиян – националният консултант по обща медицина, който е и ръководител Катедра „Обща медицина” към Медицинския университет. Представители на БЛС във въпросната група са на мнение, че не трябва да  има ново удължаване на срока.
          Изнесената информация, че няма достатъчно места в университетите проф. Славов опроверга с данни за разкрити до момента 4786 места за специализация - при положение, че броят на разкритите практики е 4527.
            С подготвените от МЗ промени в Закона за здравето и Закона за лечебните заведения срокът за придобиване на специалност се удължава с 1 година, а записалите специализация през този период ще могат да работят още 5 години докато придобият специалност.

Сподели в: