Върни се горе

Самолечението и закупуването на антивирусни лекарства без рецепта, включително чрез интернет е опасно за здравето на хората

 

Във връзка с регистрираните случаи на "свински" грип А (H1N1) в България Изпълнителната агенция по лекарствата предупреждава за опасността от самолечението с антивирусни средства, закупени без рецепта, включително чрез интернет.


По повод на разпространението на вируса на грип А (H1N1), СЗО съветва обществото да не се закупуват лекарства за лечение или профилактика, които не са предписани от лекар, съгласно плана за национална готовност за грипна пандемия.


Изследвания показват, че грипен вирус А (H1N1), който се разпространява в момента, е чувствителен към антивирусни средства (http://www.who.int/csr/disease/swineflu/frequently_asked_questions/swineflu_faq_antivirals/en/index.html) като озелтамивир (Tamiflu) или занамивир (Ralenza), които са разрешени за употреба в България. Широко разпространената неправилна употреба на тези лекарства може да повиши риска от развитие на резистентност на вируса към тях. Ето защо антивирусните средства трябва да се закупуват само с рецепта, издадена от лекаря, прегледал пациента. Лекарят е този, който може да определи подходящото антивирусно средство въз основа на индивидуалното състояние на пациента, приемът на други лекарства, съпътстващи заболявания и други фактори, които могат да повлияят на лечението.


Не трябва да се закупуват продукти, продавани извън лицензираната национална лекарствоснабдителна мрежа.


Освен на необходимостта от рецепта, ИАЛ обръща внимание и на закупуването на антивирусните средства чрез интернет1. Съществува значителен риск, кагато се закупуват лекарства онлайн (чрез интернет). Потребителите нямат гаранция за безопасността, качеството и ефективността на така придобитите по интернет лекарства, което излага здравето им на сериозен риск. Приемът на незаконни или фалшиви лекарства, може да доведе до сериозни нежелани реакции, неуспех на лечението или дори до смърт. Такива лекарства може да не съдържат активно вещество, да съдържат активно вещество, чието количество не отговаря на обявеното, неописани на етикета активни вещества или опасни добавки. В България онлайн търговията с лекарства не е разрешена.


Повече информация за други важни мерки за защита срещу разпространението на грип А (H1N1) можете да намерите на уебсайта на СЗО (http://www.who.int/en/), който се актуализира редовно.



Сподели в: