Върни се горе

   Докладът на ХЕИ-Варна за причините, предизвикали смъртта на недоносените бебета в АГ-болницата в града, ще бъде готов до дни.

   Пролетно-летният сезон е времето на трансмисивните инфекции, предавани чрез кърлежи, съобщи на редовната пресконференция на ведомството министър Божидар Финков. Броят на случаите на лаймска борелиоза, ку-треска и кримска хеморагична треска са се увеличили през 2002 г., в сравнение с предходната.Само при марсилската треска не са достигнати миналогодишните стойности. Най-опасната от тях - кримската хемарогична треска е причинила смъртта на трима души – два в Бургаска и един в Смолянска област. По принцип до 40-50 процента от заразените с нея умират.

   По думите на доц.Божидар Финков, министерство на здравеопазването осигурява всяка година близо 4 хиляди дози ваксина срещу кримска треска. Имунизират се предимно хора, които имат постоянни контакти със селсксостопански животни, работещи в полеви условия и лекари от спешната помощ и инфекциозните отделения и кабинети. За лечение на най-тежките случаи се осигурява и хиперимунен гамаглобулин.

   Министерство на здравеопазването е разпоредило инструкции до всички хигиенно-епидемични инспекции в страната за разработване на общи мерки за ограничаването на разпространението на кърлежите, съобщи министър Финков. Необходимо е тези мерки да са комплексни и с тях да бъдат ангажирани както структурите на ХЕИ, така и общините, неправителствените организации и ветеринарно-медицинските служби. Сред задължителните изисквания са косене и редовна дезакаризация на тревните площи в населените места /съобразена с метеорологичните условия/, изолиране на селскостопанските животни извън селищата и ограничаване на преките контакти с тях и най-вече - намаляване на безстопанствените кучета, които са основен преносител на кърлежите.

   Информираността на хората как да действат при откриване на кърлеж в тялото ще предотврати редица вероятни усложнения, съобщи доц.Финков. Според него, отстраняването на кърлежите е препоръчително да се извършва от общопрактикуващи или лекари от спешната помощ, както и в специализираните кабинети по инфекциозни болести в болниците и хигиенно-епидемичните инспекции.

   Разполагам и сега с достатъчно данни по случая със смъртта на недоносените бебета от интензивния сектор на АГ-болницата във Варна, заяви министър Божидар Финков. Достатъчни, за да бъде сезирана прокуратурата. Той обясни, че до края на седмицата министерството на здравеопазване трябва да получи доклада на ХЕИ – Варна, който ще обобщи резултатите от микробиологичните изследвания на 300 проби, взети от починалите бебета и от различни източници в отделението – инфузионни разтвори, игли, храни, съдове и инструментариум, персонал…Специална комисия от министерството ще изготви окончателния доклад като той ще се базира и на заключенията, дадени вече от националния консултат по неонатология доц. Емилия Христова.

   В нейният доклад има доказателства, които ме задължават да сезирам прокуратурата, каза доц.Финков.Той уточни, че фактите от окончателния доклад ще бъдат предоставени за използване като доказателства по евентнуално наказателно дело. Министърът потвърди, че за този случай ще уведоми Комисията по етика на БЛС и Общинския съвет на гр.Варна.

Сподели в: