Върни се горе

Днес бе открита Националната кампания за превенция на ХИВ/СПИН

Всяка година в България по инициатива на Министерството на здравеопазването, Националния комитет по профилактика на СПИН и полово-предавани болести към Министерския съвет, Коалиция «АнтиСПИН» и Програмата за развитие на ООН в България се провежда Национална кампания за превенция на ХИВ/СПИН по повод 1 декември – Световния ден за борба срещу СПИН. Тази година Националната кампания протича под мотото „Изследвай се за ХИВ/СПИН – безплатно и анонимно”. Тя бе открита на пресконференция днес, 22 ноември, в Министерството на здравеопазването.

Кампанията е насочена към популяризиране на възможностите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН и на мрежата от 15 кабинети за такова изследване в страната, съобщи вицепремиерът г-жа Емел Етем. Като председател на Националния комитет по СПИН тя подчерта, че българското правителство има изключително добра система за тестуване и епидемиологично наблюдение за ХИВ и СПИН.

Разработена е нормативната база, свързана със стандартите и политиките за изследване в България. У нас е една от най-добрите практики в Европа по предоставяне на услуги за напълно анонимно и безплатно изследване на ХИВ и СПИН. Всички работещи в кабинетите по СПИН са преминали през обучение по пред- и следтестово консултиране от международни експерти на Световната здравна организация.

Г-жа Етем изтъкна, че България е изпълнила директивите на Европейския съюз и всяка единица дарена кръв в страната се изследва за СПИН, вирусни хепатити, сифилис и други опортюнистични инфекции. Средногодишно у нас се изследват за ХИВ и СПИН около 250-260 000 души. От тях броят на серопозитивните лица е между 60-70 души.

С допълнителната финансова и техническа подкрепа на Американската агенция за международно развитие, на Обединената програма на ООН за борба с ХИВ и СПИН, на Канадската агенция по здравеопазване страната ни се нареди сред първите страни и региони, които работят в съответствие с най-високите международни стандарти и практики, заяви г-жа Етем. Българският Национален комитет по профилактика на СПИН ще продължава да изпълнява своите ангажименти от страна на правителството за задържане ниското ниво на разпространение на ХИВ и СПИН и да изпълнява препоръките на СЗО и на ЕС.

Два са основните елементи в стратегията за превенция и контрол на ХИВ/СПИН, които България реализира - политика за достъпно изследване за ХИВ и за осигуряване на медицинско обслужване на всички нуждаещи се пациенти с ХИВ/СПИН, подчерта министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. Страната ни има изключително развита национална политика за тестуване за ХИВ и всяка година от бюджета на МЗ се отделят около 2-3 млн. лева за закупуване на тестове за диагностика на СПИН, вирусни хепатити и сифилис.

От разкриването на кабинетите за безплатно и анонимно консултиране и изследване за СПИН до 30 октомври 2005 г. в тях са се изследвали общо 12 555 души, като разкриваемостта на случаи с ХИВ там е 6 пъти по-висока в сравнение с другите лаборатории в страната, посочи министър Гайдарски.

Предвижда се да бъдат изследвани около 3500 лица от трите уязвими групи - ромска общност, проституиращи жени и мъже, интравенозни наркомани. Досега са открити 13 ХИВ-серопозитивни лица предимно от групата на интравенозните наркомани и проституиращите.

Министър Гайдарски съобщи още, че с разработената нова Наредба за реда за заплащане от републиканския бюджет на лечението на българските граждани за заболявания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване МЗ нормативно обезпечава децентрализацията на лечението на хората, живеещи с ХИВ/СПИН. С влизането на наредбата в сила от 2006 г. доставката на антиретровирусни медикаменти ще се извършва не само в Инфекциозна болница в София, както досега, а и в новооткритите сектори в болница „Св. Марина” във Варна и в болница „Св. Георги” в Пловдив. Догодина ще бъдат открити още 2 нови сектори за лечение на СПИН - в университетските болници в Стара Загора и Плевен.

Сред събитията, които ще се състоят в рамките на Националната кампания, министър Гайдарски посочи Втората национална конференция по ХИВ/СПИН, на която ще се обсъждат новостите в лечението на ХИВ/СПИН и проблемите на резистентността. Тя ще се проведе в Пловдив на 25-26 ноември и в нея ще участва проф. Джоеп Ланге, директор на Националния център за терапия и оценка на ефективността на лечението от СПИН към Университет в Амстердам, Холандия.

България е сред страните в региона с най-нисък брой на случаите на заразяване с ХИВ и една от причинете за това е огромното внимание, което българското правителство отделя на проблема СПИН, подчерта г-н Нийл Буне, постоянен координатор на ООН в България и постоянен представител на Програмата за развитие на ООН в България.

Той посочи, че превенцията на ХИВ определено е дала резултати в България, така че до момента страната ни избягва най-лошите ефекти на епидемията, пред които се изправят част от съседните страни, но риск съществува в региона и ако не се положат целенасочени усилия, ако не се работи съсредоточено и упорито ХИВ би могъл да се превърне в опасна заплаха. Добрите политики в България трябва да продължат, трябва да бъдат разширявани и занапред, коментира г-н Буне. Сред тези практики той посочи програмите за обмен на спринцовки, за осигуряване на чисти спринцовки и игли, програмите за популяризиране на употребата на презервативи и гелове, центровете за анонимно и безплатно тестване и консултиране и мобилните екипи.

Г-н Буне изтъкна, че през последните 2 години в България има значителен напредък в три области – включването на хората, живеещи в ХИВ, в процеса на разработване на политиките с цел да се намали стигмата, която се поставя върху тях; подкрепа от страна на правителството на програмите за намаляване на вредата; достигането до най-уязвимите групи. Г-н Буне обяви и че Фондът на ООН за населението дарява на МЗ 5 млн. презерватива, които да бъдат в подкрепа на дейностите по програмата за достигане до уязвимите групи от населението.

Представителят на страната – най-голям донор в Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария - Негово превъзходителство г-н Джон Байърли, посланик на САЩ в България, изтъкна, че борбата с ХИВ/СПИН епидемията е приоритет на американската външна политика. Президентът Буш е поел ангажимент САЩ да изразходват 15 млрд. долара през следващите 5 години за лечение на 2 млн. души, грижи за 10 млн. заразени и предпазване от заразяване на 7 млн. души в 15 страни – огнища на СПИН. Тези средства ще бъдат използвани за увеличаване на броя на програмите за лечение на ХИВ/СПИН, подготовката на брошури с предпазни материали, насочени към младите хора, както и за грижа за сираци, беззащитни деца и ХИВ/СПИН жертви в последен стадий на живота. САЩ е най-крупният дарител в Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария - в момента предоставя 33% от всички средства в този фонд, което до края на 2008 г. надвишава 2 млрд. долара.

Г-н Баъйрли поздрави българското правителство за неговия забележителен успех при реализацията на първата фаза на Програмата «Превенция и контрол на ХИВ/СПИН», финансирана от Глобалния фонд. България наистина се превърна в модел в региона, благодарение на своите ефикасни и новаторски методи, които са причина за ниските нива на ХИВ/СПИН в България, подчерта посланикът на САЩ.

В отговор на журналистически въпрос за коментар по отношение на работата по ограничаването на разпространението на СПИН в Африка, по-специално Либия, и по повод изказването на либийския премиер Шукри Ганим, че “САЩ, Европа и която и да е друга страна не трябва да се намесват по случая с делото срещу българските медици в Либия”, Негово Превъзходителство г-н Джон Байърли заяви: „Африка наистина представлява фокуса на САЩ и в борбата срещу СПИН. Що се отнася до Либия, ние в Америка, както и всички хора, много страдаме, когато виждаме, че има деца, които са болни от СПИН. И ние сме ангажирани с ЕС, както и с други международни партньори, за да помогнем на Либия да намери начин да се справи с този проблем, свързан със СПИН. Едновременно с това ние сме много последователни в нашите изказвания, че българските медицински сестри, както и палестинският лекар, нямат, не носят никаква вина за заразяването със СПИН. САЩ, ЕС и България разговарят по начини, по които може да се реши този проблем и аз искам да кажа, че се надяваме, че ще имаме успех”.

Сподели в: