Върни се горе

В понеделник, 22 май, министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски и ръководството на Министерството на здравеопазването ще се срещнат с представители на ръководството на Конфедерация „Защита на здравето”. На срещата ще бъдат обсъдени проектът на Национална здравна стратегия 2007-2012 г. и предложенията на Конфедерацията за промени в него, както и въпроси за подобряване на взаимодействието между МЗ и пациентските организации. Срещата ще започне в 10.00 часа в заседателната зала на Министерството на здравеопазването, а след приключването й от 12.00 часа ще се състои пресконференция.

Срещата се провежда по искане на ръководството на Конфедерация ”Защита на здравето”, отправено към МЗ след заседанието на конфедеративния съвет на организацията в четвъртък.

Представители на най-голямото пациентско сдружение у нас, което обединява 12 организации, не бяха поканени и не участваха в организираното от Българския лекарски съюз обсъждане на проекта на Национална здравна стратегия с министъра на здравеопазването проф. Гайдарски. В срещата с БЛС участва представител на друга пациентска организация, който не е бил оторизиран да защитава интересите на членовете на Конфедерацията в диалога й с институциите, се казва в официално внесеното в МЗ писмо от Конфедерацията.

Ръководството на МЗ е отворено за диалог с пациентските организации и смята, че е от изключителна важност съвместно да бъдат решавани проблемите, които засягат здравето на българските граждани. МЗ има готовност да реализира здравна политика, която поставя пациента в центъра на системата. Израз на тази позиция е и срещата, която ще бъде проведена в понеделник.

Сподели в: