Върни се горе

Данните за изследването са постъпили в Министерство на здравеопазването днес, 07.05.2003 г. То е било извършено в лабораторията по молекулярна диагностика на института Бернард Нохт в Хамбург, Германия.

По информация от Световната здравна организация (СЗО) към 07.05.2003 г. общият брой на регистрираните в света съмнителни и вероятни случаи на тежък остър респираторен синдром (ТОРС) е 6727, смъртните случаи са 478, а 2826 са излекуваните и изписани пациенти. Във всички региони, с изключение на Китай, се отбелязва снижаване на темпа на разпространение на заболяването, като във Виетнам епидемията е овладяна, а Канада е свалена от списъка на страните, за които СЗО препоръчва отлагане на пътуванията.

Продължава интензивната работа по създаването и усъвършенстването на различни диагностични тестове, които все още са на експериментално ниво. Съществуващите тестове не са в индустриално производство и не се предлагат за закупуване. Всички необходими изследвания се извършват в някоя от 11-те лаборатории, работещи по проблема под егидата на СЗО.

По искане на Световната здравна организация България е определила Лабораторията по респираторни вируси към Националния център по заразни и паразитни болести като координираща лаборатория по ТОРС и в перспектива тя ще получи от СЗО необходимите стандартизирани проби на вируса, а по късно и достъпните до този момент тестове.

Продължават да се изпълняват противоепидемичните мерки на граничния медицински пропускателен пункт на летище София. Специално за граждани, пристигащи от страни с разпространение на ТОРС, се извършва анкетиране и се организира активно медицинско наблюдение.

Сподели в: