Върни се горе

Отделените средства за здравеопазване през следващата година, като обща сума (1465,3 млн. лв.) и дял от брутния вътрешен продукт на страната (4,2 %) са най-високите през последните 7 години.

Разходната част от бюджета на Националната здравноосигурителна каса - 731 млн. лв., представлява 50 % от общата сума за здравеопазване. Предвижда се бюджетът на Министерство на здравеопазването да бъде в размер 480 млн. лв или 33 % от общия бюджет за здравеопазване.<бр>Отделените средства за общините ще бъдат общо в размер на 254 млн. лв.<бр>С бюджета за 2003 г. ще се осигури субсидия на болниците, които се финансират от Министерството в размер на 220 -230 млн. лв.

С този ресурс ще се осигурят средства за заплати и осигуровки на персонала и ще се поемат инфраструктурните разходи и общосистемните дейности, каквито са например центровете за хемодиализа, кръвни центрове, лекарски комисии, които не се финансират от НЗОК. 98 млн. лева са предвидени за животоспасяващи и животоподдържащи лекарства и ваксини.

Сподели в: