Върни се горе

Изключително високо съдържание на афлатоксини в пробите, взети от втория контейнер сурови фъстъци, внос от Гамбия, установи проверката на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, Варна. Те са двойно по-високи от регистрираните в първия контейнер. Резултатите от взетите проби станаха известни днес, 26 февруари.

При извършената от инспекторите от РИОКОЗ, Варна проверка на втория контейнер с тонаж 17 712 кг сурови фъстъци, взетите проби за изследване показват още по-високо съдържание на афлатоксини в сравнение с пробите, взети от първия контейнер, чиито резултати станаха ясни в петък, 23 февруари.

Във втория контейнер превишението на афлатоксини е между 50 до 60 пъти . В първата проба афлатоксините са 235 µ g / kg , във втората – 205 µ g / kg , а в третата – 210 µ g / kg , при норма 4 µ g / kg .

Отново заключението от извършената проверка на РИОКОЗ-Варна е, че по контролирания показател пробата не съответства на наредбата на Министерството на здравеопазването.

Суровите фъстъци са внос от Гамбия, с вносител - фирма «Прима Агро» ЕООД, София. Общо контейнерите са два и се намират в Пристанище Варна-Запад, терминал Девня. По документи няма данни за датата на производство и за срока на годност .

Фъстъците са поставени от РИОКОЗ под официална възбрана и митнически контрол.

Сподели в: