Върни се горе

Проф. Герардус Беннинк, водещ кардиохирург, специалист по детска кардио-торакална хирургия, и проф. Нараянсвами Шрирам, педиатър-кардиолог, от Университетската болница в Кьолн в продължение на три дни оперират в Клиниката по детска кардиология в Специализираната болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания 10 деца с тежки вродени сърдечни увреждания.

Двамата изтъкнати специалисти не вземат хонорар за работата си. Единственото им заплащане е на разходите им за пътни и дневни, които се поемат от Център „Фонд за лечение на деца”, като са за сметка на неговата издръжка. Дарение от проф. Шрирам са и стентовете, които той слага на малките пациенти тук, като всеки от консумативите струва 7500 лева.

Децата, които двамата професори лекуват, са с тежки вродени сърдечни малформации, обясни на пресконференция днес доц. Маргарита Цонзорова, началник на Клиниката по детска кардиология в болницата. Едно от децата, 6-месечното момченце, което проф. Беннинк оперира в понеделник, е с изключително рядко заболяване – тежък вроден дефект на сърцето и киста на ларинкса, което се среща за първи път у нас. Някои от уврежданията на децата, които оперира холандският професор, се срещат не повече от 1-2 пъти годишно. Заради редкостта на такива случаи българските детски кардиохирурзи нямат достатъчно клиничен опит и квалификация, за да извършват необходимите сложни операции, за които и бе поканен проф. Беннинк.

Проф. Шрирам е специалист по интервенционална кардиология, отстранява вродени сърдечни дефекти без операция. Подобни операции се извършват у нас, но необходимите за тях консумативи са много скъпи. Проф. Шрирам заплаща и дарява всички стентове и консумативи за извършените от него манипулации в болницата.

Децата, които двамата изтъкнати професори лекуват, са на възраст от 6 месеца до 18 години.

Посещението на двамата водещи в детската кардиология и кардиохирургия чуждестранни специалисти е част от политиката на Министерството на здравеопазването за разширяване на възможностите на Център «Фонд за лечение на деца» да подпомага нуждаещите се български деца, съобщи директорът на фонда д-р Николай Добрев. За целта МЗ е внесло в Министерски съвет предложение за промяна в постановлението, регламентиращо дейността на центъра. Едно от новите направления е възможността той да организира и финансира участието на чуждестранни медицински специалисти в диагностични и лечебни процедури в България в случаите, когато липсват български медицински специалисти в съответната област. Предлага се със средства от фонда да се осигурява лечение с неразрешени за употреба в България лекарствени продукти при условията и по реда на Наредба №2 от 2001 г., когато лечението е започнало със съгласието на центъра. С промените ще се регламентира осигуряването на медицински изделия, които не могат да бъдат произведени у нас, в случаите, когато децата се лекуват с предоставени от фонда средства, а така също и подпомагането на деца, нуждаещи се от извършване у нас на трансплантация на стволови клетки при малигнени и хематологични заболявания.

След приемането от правителството на новите разпоредби със средствата във фонда ще може да се подпомогне финансово лечението на повече деца, като се съкрати и времето за провеждане на необходимите им диагностични и лечебни процедури.

Проф. Беннинк е холандец, роден е през 1959 г. Той е водещ специалист в областта на кардио-торакалната хирургия. Работил е в Тексаския кардиологичен институт, Академията в Маастрихт, ръководител е бил на педиатричната кардиологична хирургия в Университетския Медицински център Ултрехт. От юни 2003 г. досега е професор и оглавяващ педиатричната кардио-торакална хирургия в Кьолн, Германия. Той е член на Европейската асоциация по кардио-торакална хирургия, на Холандския комитет по педиатрична кардиологична хирургия, на Германското дружество по сърдечно-съдова и торакална хирургия, на Европейския борд по кардио-торакална хирургия и други международни организации. Има над 150 статии и презентации в тази професионална област.

Проф. Шрирам е индиец, 10 години е работил в Англия, от 10 години е професор в Холандия и Германия.

Сподели в: