Върни се горе

На 18.11.2008 г., от 12:00 ч. в Националния Център по заразни и паразитни болести ще се състои ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ по повод  Първия Европейски Ден на Антибиотиците. Проявата ще се проведе едновременно във всички страни на стария континент като международна здравна инициатива, ръководена от Европейския Център по Контрол на Заболяванията и Световната Здравна Организация. В България кампанията преминава под патронажа на министъра на здравеопазването д-р Евгени Желев, което е още едно потвърждение на важността на усилията на МЗ и медицинската общност за запазване лечебната сила на тези продукти.

В пресконференцията ще участват :

-  д-р Тенчо Тенев, главен държавен здравен инспектор
-  чл. кор. проф. Богдан Петрунов, директор на НЦЗПБ
- доц. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология и контактно лице на Европейския център за контрол на заболяванията (по антибиотици)
- д-р Цветан Велинов, завеждащ Националната референтна лаборатория по антибиотична резистентност
-  д-р Михаил Петров, отговорник за Програмата за надзор на инфекциите и антибиотичната резистентност - BulSTAR

Целта на тази международна кампания е да се превърне в ежегодно събитие, с което да се повиши информираността на обществото за антибиотиците и да се разясни правилната им употреба с цел запазването им като животоспасяващи лекарства. На ниво Европейски съюз 18 Ноември ще бъде отбелязан чрез научна дискусия и пресконференция в Европейския парламент в Страсбург. 

Сподели в: