Върни се горе

Утре, 16 октомври, от 10.00 часа Министерството на здравеопазването организира кръгла маса по повод Световния ден на храните – 16 октомври. Тя ще се проведе в зала 18 на Националния център по опазване на общественото здраве. Тази година Световният ден е под мотото „Правото на храна – човешките права за адекватна храна”.
От 13.00 часа в зала 18 на НЦООЗ ще се състои пресконференция.

Дискусията се организира от Координационния съвет към Националния план за действие “Храни и хранене” 2005 – 2010 г. Тя ще бъде ръководена от д-р Атанас Додов, заместник-министър на здравеопазването.

В срещата ще участват представители на Министерството на здравеопазването и Министерството на земеделието и продоволствието, на Националния център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ), на браншови организации на производители на храни, специалисти по технологии на храните и общественото хранене от Университета по хранителни технологии в Пловдив и др. Ще бъдат потърсени възможностите за внедряване в производството на изготвените от МЗ национални препоръки за здравословно хранене на населението.

Националните проучвания на храненето и хранителния статус на населението в България през последните години сочат висок прием на сол, мазнини и захар. Приемът на натрий, чийто основен източник е готварската сол, е 2-3 пъти над горната граница. Делът на мазнините съставя 35-40% от общата енергийна стойност на храната при препоръчителен максимум от 30 %. Висока е и консумацията на добавена захар, специално при децата. Наднормената консумация на мазнини и захар са рисков фактор за свръхтегло и затлъстяване, а високият прием на животински мазнини – на сърдечно-съдови и ракови заболявания. Злоупотребата с готварска сол е свързана с увеличен риск от хипертония.

Наднорменото тегло и затлъстяването са проблеми не само при възрастното население у нас, но и при децата. Повече от 50 % от възрастните българи  са с наднормено тегло, от които 20 % със затлъстяване. Всяко пето дете е с наднормено тегло, като близо една четвърт от тях са със затлъстяване.

Изпълнението на Националния план за действие “Храни и хранене” 2005 – 2010 г. е насочено към подобряване на храненето и ограничаване на риска от заболявания, свързани с храните и храненето. Намаляване приема на сол, мазнини и захар в индустриално произведените храни, както и намаляване на съдържанието им в храните, предлагани в общественото хранене, е от важно значение на здравето на българина.

Сподели в: