Върни се горе

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поздравява българските лекари по повод 19 октомври - Деня на българския лекар:

 

ДО

Д-Р ИВАН МАДЖАРОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА

БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ

 

ДО БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ

        

УВАЖАЕМИ ДОКТОР МАДЖАРОВ,

УВАЖАЕМИ ЛЕКАРИ,

За мен е чест да ви поздравя по случай Деня на българския лекар. През 1994 година Българският лекарски съюз избира за професионален празник на своите членове 19 октомври, Деня на Св. Иван Рилски – Чудотворец.

От тогава досега минаха 25 години. Единственото, което не беше подложено на съмнение през всички тези години е вярата ни в живота. А вие помагате тази вяра да се съхрани в трудни моменти. Ето защо  не приемам да се говори колко са добри нашите лекари единствено, когато има тежки катастрофи, природни бедствия и аварии.

Изискванията към вас непрекъснато нарастват, медицината се развива, обществото очаква от вас все повече и повече, често неразбирайки, че и науката, и човешките възможности имат предел. Избрали сте отговорността и натоварването за свое ежедневие, а усилието ви за съхраняването на живота буди у всеки респект. Общественото говорене за труда ви често пъти е изкривявано и носи отрицателен заряд, положителните оценки, макар и много на брой, биват артикулирани на четири очи и бързо са забравяни.

Всички ние като общество сме ви задължени във всеки един ден!

Давам си сметка, че политиците и Министерството на здравеопазването трябва да ви осигурят спокойствието и условията на труд, отговарящи на мястото ви в едно съвременно общество. Ваш ангажимент е с всяко свое действие, с усърдие и добросъвестност,  да отстоявате авторитета на лекарската професия. Ангажимент на всички нас е да работим за реабилитирането на доверието между лекар и пациент, условие за което е и промяната на здравната ни система. В тази посока са насочени всички усилия и цялата експертиза на екипа ми. Решени сме да преодолеем сегашното положение и да изведем здравната ни система от спиралата на обещанията и масовото обезверяване.

Иска ми се в този ден от мен да чуете благодарност за спасените човешки животи и за полаганите грижи за вашите пациенти, признание за това, че работите на границата на възможностите си и го правите от сърце. Надявам се тези мои думи да успеят да притъпят болката, която често изпитвате заради неоправданите критики към лекарската професия.

Вярвам, че с вас все по-често занапред ще обсъждаме по какъв начин да модернизираме българското здравеопазване.

Бъдете здрави и упорити в търсенето на най-доброто решение за вашите пациенти!

В мое лице винаги имате предвидим партньор и подадена ръка!          

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

Гр. София                                                     КИРИЛ АНАНИЕВ

19.10.2018 г.                                                  МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Поздравителен адрес от министър Ананиев
PDF файл, 44,4 KB, качен на 19.10.2018

pdf document
Сподели в: