Върни се горе

По време на Петото пленарно заседание на Световната здравна асамблея министър Славчо Богоев направи изказване от името на българската делегация за политиката на Министерството на здравеопазването по отношение на профилактиката, контрола и лечението на ХИВ/СПИН.

В изказването си министър Богоев изрази дълбоката признателност на Правителството на Република България към Световната здравна организация за активната експертна и техническа помощ, която тя ни оказва в процеса на извършване на цялостна здравна реформа в нашата страна.

Глобалната СПИН епидемия е не само здравен проблем. В сегашния момент тя оказва въздействие върху демографски, икономически, социални и етични измерения на съвременното общество. Отчитайки този факт, България се е присъединила към Декларацията на Генералната асамблея на ООН за глобална ангажираност към проблема СПИН. Това е исторически шанс за страните, без значение богати или бедни, големи или малки, да мобилизират всички налични ресурси, за да елиминират тази опасност за човечеството, подчерта министърът на здравеопазването на България пред делегатите на 192-те страни-членки на СЗО.

Днес България е сред страните с ниско разпространение на СПИН. Досега у нас има регистрирани общо 479 случая на хора, живеещи с ХИВ, въпреки че нашата страна се намира в регион с бързо разпространяваща се епидемия, съобщи в изказването си министър Богоев.

Министерството на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна терапия на всички пациенти, боледуващи от СПИН у нас, като пълната едногодишна стойност на лечението на един пациент възлиза на 12 000 щатски долара. България подкрепя инициативата на СЗО “3 за 5” и декларира своята готовност да бъде включена в списъка на страните, които желаят да получат медикаменти за антиретровирусна терапия. България подкрепя също регионална инициатива за намаляване на цените на лекарствата, необходими за лечение на СПИН, заяви министър Богоев пред Асамблеята.

Всяка епидемия от СПИН задължава съответното общество да се справя със сложни и трудни социални и етични проблеми, но СПИН преди всичко е здравен проблем. В редица страни заразяването с ХИВ се дължи на липсата на строго спазване на хигиенни изисквания в болниците, на неконтролирано преливане на кръв и на други слабости в системата на здравеопазването, но понякога като причина се посочват медицински пропуски, повдигат се обвинения, завеждат се дела.

Дори и сега в някои страни има опити да се приписва криминален характер на причините за разпространение на болестта СПИН вместо да се анализират и вземат мерки за решаване на проблемите в системата на здравеопазването, за да се коригират нейните действителни слабости, подчерта в изказването си министър Богоев.

Според него подмяната на проблеми на здравеопазването с немедицински проблеми и съображения по никакъв начин не помага да се ограничи заплахата от епидемията на СПИН, особено когато едно общество се нуждае от помощта на международната здравна общност. Изместването на проблема от неговия медицински контекст не служи на интересите на обществото, не гарантира живота и благоденствието на гражданите, както и може да накърни обществените и международните отношения,каза българският министър на здравеопазването.

През юни България ще бъде домакини на регионалната среща на страните от Източна Европа и Централна Азия, които са получили подкрепа от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Ние приемаме това като признание за нашата страна и като силно насърчение на обединените усилия на страните-членки на СЗО в рамките на процедурите и политиките на Глобалния фонд. Това заяви в заключение министърът на здравеопазването Славчо Богоев в изказването си пред 57-ата Световна здравна асамблея, която се провежда в Женева от 17 до 22 май.

Сподели в: