Върни се горе

От 1 до 7 август под мотото “Подкрепа за кърмещата майка”, провеждана под патронажа на Министерството на здравеопазването, у нас ще се чества за пети път световната седмица на кърменето.

Тази година за град на седмицата е избран Варна, където ще бъде организиран и походът в подкрепа на кърменето. Акредитация за болница – приятел на бебето ще получи АГ-отделението в Стара Загора.

В рамките на седмицата ще бъдат разпространени образователни материали и ще бъдат излъчвани клипове и филми за кърменето. В различни градове ще се проведат обучителни семинари, срещи, конкурс за журналисти, дни на отворените врати и др.

Организатори на събитието са Национален Комитет по Кърмене към Министерството на Здравеопазването, Ла Лече Лига -  България, Център за бременни жени – Пловдив, Център Съвременни родители - София и ентусиастите от най-големия в България портал за родители bg-mamma.com. Медийни партньори са: BTV,  радио FM +,списание “Моето дете”, списание “Кенгуру”, списание ‘’По-здрави”.

Световната седмица на кърменето, която се отбелязва  ежегодно  през  първата седмица на август,  е акцията с най-голям размах на движението за кърмене и се чества в повече от 120 страни по света. Началото и е поставено през 1992 година. Създадена е от организацията WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) - Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето с цел възраждане и възстановяване на практиките за кърмене. WABA определя и темата на седмицата, която всяка година е различна.

Традиционни партньори на Световния Алианс в отбелязване на Световната седмица на кърменето са СЗО, УНИЦЕФ, Международната  Мрежа за детско хранене (BFAN), Ла Лече Лига, Американската академия по медицина на кърменето, Международната асоциация на консултантите по кърмене и други.

За информация и интервюта може да се обърнете към говорителите на кампанията:
 • Доц. Ваня Недкова, председател „Национален комитет по кърмене” и завеждащ клиника по детски болести – мед. университет Плевен, тел. 064 886 406;
 • Проф. Стефка Петрова, заместник-директор „Национален Център по опазване на общественото здраве”, тел. 805 62 61;
 • Д-р Маша Гавраилова – началник отдел „Опазване на общественото здраве”, Министерство на здравеопазването – тел. 930 11 83;
 • Д-р Анета Попиванова - зам. председател „Национален комитет по кърмене”, клиника по неонатология, СБАЛАГ „Майчин дом”, тел. 0888 370 945;
 • Таня Русева – Ла Лече Лига България, тел. 0887 97 57 63;
 • Антоанета Борисова – Център за бременни жени, гр. Пловдив, тел. 0888 895026

Сподели в: