Върни се горе

За първи път Министерството на здравеопазването бе наградено от пациентска организация за сътрудничество и добро взаимодействие.

Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) отличи д-р Нина Ръсина, началник на отдел «Лекарствена политика» в МЗ, с Почетна грамота за «безрезервното човеколюбие, неизменната отзивчивост, неподправената добронамереност, които проявява в своята работа». «Вашите усилия са надежда за нашето по-добро бъдеще», пише в грамотата.

Отличието е част от Годишните награди на АПОЗ за 2006 г. Те бяха връчени тържествено пред пациенти, лекари, медицински специалисти, общественици, медии на 25 януари.

В изказването си Евгения Адърска, председател на АПОЗ, изтъкна, че през изминалата година организацията е установила добро взаимодействие с ръководството на Министерството на здравеопазването за промяна в държавната политика към онкологичните заболявания у нас. Много добри контакти се поддържат с експертите, които отговарят за осигуряването на скъпоструващите лекарства.

В приветствието си министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски увери членовете и приятелите на АПОЗ, че МЗ прави всичко възможно, за да подобри лечението и грижите за хората с онкологични заболявания. Той напомни, че през 2007 г. в бюджета на МЗ са осигурени 120 млн. лв. – с 30 млн. лв. повече в сравнение с миналата година, за закупуване на скъпоструващи лекарства и консумативи. МЗ подобрява контрола за закупуване и разпределение на лекарствата за онкоболните. Предвижда се и обновяване на апаратурата за лечение на пациенти с онкологични заболявания.

Сподели в: