Върни се горе

Лекарствата за всички хора с онкологични заболявания са осигурени до края на месец февруари, заяви министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски по повод изявление на народния представител Стела Банкова в парламента днес.

Министър Гайдарски оцени изнесеното от Стела Банкова като „абсолютно лъжа и провокация”. Той заяви, че тя провокира целия български народ и си играе със съдбата на хиляди тежкоболни хора.

Няма издадена заповед за спиране на заявките от онкодиспансерите, заяви проф. Гайдарски. Всички заявки от лечебните заведения и поименни протоколи за скъпоструващи лекарства се изпълняват. С извършените в края на декември разпределения от МЗ са осигурени лекарствата за всички болни с онкологични заболявания за януари и февруари.

На 31 януари публично ще бъдат отворени офертите в обявената от МЗ открита процедура за доставка на лекарства, заплащани от републиканския бюджет, за нуждите през 2006 г. Очаква се договорите за тяхната доставка да бъдат подписани до средата на февруари (около 15 – 20 февруари).От началото на месец март започва доставката на лекарства по сключените нови договори и няма да се получи луфт в осигуряването на необходимите медикаменти.

Изпратеното от дирекция „Медицински дейности и лекарствоснабдяване” писмо до управителите на онкодиспансерите в страната касае технологични проблеми по процедурата за отпускане на скъпоструващи лекарства по поименни протоколи, свързано с техния срок на валидност (1 месец). Специализираната комисия към МЗ ще започне разглеждането на постъпилите протоколи за отпускане на лекарства по договорите за 2006 г. в края на февруари.

Сподели в: