Върни се горе

Лечението на още 4 деца с тежки заболявания ще бъде подпомогнато с финансови средства от Център „Фонд за лечение на деца”, реши Общественият съвет на фонда на свое заседание, след като разгледа и одобри молбите им. Общата сума, която ще бъде предоставена за тяхното лечение, е 123 000 лв.

Едното дете е със заболяване на гастроинтестиналния тракт и се нуждае от хирургично лечение във Великобритания. Второ дете е с очно заболяване и необходимото хирургично лечение ще бъде извършено в Белгия, като по препоръка на Комисията за лечение в чужбина към Министерството на здравеопазването молбата е разгледана в най-кратък срок поради бързото развитие на страданието. Дете със заболяване на ларинкса ще бъде финансирано за продължаване на лечението в Австрия.

Одобрена и една молба за търсене на донор в Световната донорска банка за осъществяване на костномозъчна трансплантация у нас.

Общата сума на гласуваните средства е приблизително 123 000 лв.

За първите 6 месеца на 2006 г. Общественият съвет на Център “Фонд за лечение на деца” е одобрил 23 молби за подпомагане на консултации и лечение на деца в чужбина. За две деца е дадено съгласие за търсене на донор от Световната донорска банка за осъществяването на костномозъчна операция у нас. Трима пациенти повторно са заминали за продължаване на лечението в съответните клиники.

Децата са с очни заболявания (5 деца), заболявания на опорно-двигателния апарат (6), урогенитални вродени малформации (3), кардиологични (1), уши-нос-гърло (1) и 7 са с други заболявания. Децата са насочени за лечение и консултации във водещи клиники в Израел, Германия, Франция, Австрия, Великобритания, Белгия.

Медицинските и транспортни разходи за болните деца от началото на 2006 г. до този момент са на обща стойност 430 840,4 лв.

През 2005 г. Общественият съвет на фонда е одобрил молбите за лечение на 33 деца, като отделно за две деца са закупени стави, които не се произвеждат у нас. За лечението на децата през миналата година са платени 1 598 911 лв. Сумата включва и транспортните разходи за децата и за по един техен придружител.

Към момента Център „Фонд за лечение на деца” разполага с 1 405 408 лв. От началото на годината до 30 юни по сметката на Фонда са постъпили 336 248 лв. от дарения. Дарителите вече са над 1900 физически и юридически лица. Сред най-щедрите е фирма „Камеко” АД, която дари за лечението на тежкоболните деца 200 000 лв.

За разширяване на възможностите за подпомагане на повече деца през март Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на досега действащия нормативен документ. Сред най-важните промени е подпомагането на търсене на донор в Световната донорска банка при онкохематологични заболявания и възможност за заплащане на консултациите и операциите на чуждите специалисти, поканени за тази цел в България. По тази линия през март у нас бяха двама професори от Кьолнската клиника по детска кардиохирургия. Съвместно с екип от български специалисти от Националната кардиологична болница те оперираха три деца и проведоха инвазивни кардиопроцедури на други 4 малки пациенти. През май по предложение на Офталмологичното дружество с финансиране от фонда бяха осигурени консултации на деца с онкоофталмологични заболявания у нас от проф. Пеер от Израел.

Сподели в: