Върни се горе

Необходима е последователна политическа и обществена подкрепа и рестриктивно законодателство за ограничаване на тютюнопушенето, заяви министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски на състоялата се днес, 29 септември, пресконференция в хотел “Кемпински Зографски”. Пресконференцията бе по повод провеждащата се в София двудневна Регионална междуправителствена консултативна конференция на високо ниво за политическа подкрепа на Рамковата конвенция за контрол на тютюна.

Конференцията се осъществява в изпълнение на проекта “Изграждане на капацитет в областта на общественото здраве с цел укрепване на контрола върху тютюна в Югоизточна Европа” в рамките на Здравната мрежа по Инициативата за социално сближаване на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа.

Министър Гайдарски напомни тревожните данни за разпространението на тютюнопушенето сред децата и младите хора. Пушат близо 10.5 на сто от 14-годишните деца, 20.7 на сто от 15-годишните и 32.6 на сто от 16-годишните. 68.5 процента от българските деца са изложени на пасивно тютюнопушене пушене, добави проф. Гайдарски.

Според министърът не е необходимо да се правят промени в нормативната уредба на България, ограничаваща тютюнопушенето. Необходимо е само стриктно да се спазва Закона за здравето и последвалата го наредба, в които са регламентирани забраната за тютюнопушенето в закритите обществени и работни места и обществения транспорт.

Контролът трябва да е всеобхватен, но на първо място трябва да има широко обществено съзнание, което с пълна сила да важи и за тези, които пушат, и за тези, които се намират в обкръжението на пушачи. Всички трябва да имат куража да кажат: “Не пушете тук!”, категоричен е министър Гайдарски.

Световната здравна организация (СЗО) подкрепя България и останалите 7 страни от Югоизточна Европа, обединили усилията си да създадат условия за ефективно регионално сътрудничество за подобряване на здравето на населението от региона, подчерта д-р Марк Данзон – директор на Регионалното бюро на СЗО за Европа. По думите му СЗО ще подпомогне нашата страна в разработването на една солидна политика за ограничаване на тютюнопушенето.

Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за влошаване на здравето на хората и СЗО отдава изключително значение на мобилизирането на страните за ограничаване на този вреден навик-убиец, подчерта д-р Марк Данзон. За изпълнение на тази приоритетна цел СЗО подпомага осъществяването на проекта в областта на общественото здраве за укрепване на контрола върху тютюна в Югоизточна Европа.

За ефективно сътрудничество между всички сектори в държавата, които имат отношение към ограничаване на тютюнопушенето, призова д-р Таралд Хетланд, представител на правителството на Норвегия, страната-донор на проекта.

За намаляване на броя на пушачите д-р Хетланд посочи особеното значение, което имат за това ограничаването и забраната на тютюнопушенето на обществените места и най-вече в ресторантите и кафенетата. Той подчерта, че е необходима активна политика сред децата и младите хора за ограничаване на тютюнопушенето, както и сътрудничество с неправителствените организации. Но най-вече е необходима последователна политическата и обществената подкрепа за създаване на чувствителност и нетърпимост към този изключително важен за здравето проблем.

Сподели в: