Върни се горе

На церемония в Министерството на здравеопазването днес, 17 август 2005 г., новият министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски прие официално поста от досегашния министър Славчо Богоев.

На среща между двамата проф. Гайдарски се запозна с организацията и дейността на ведомството. Новият министър на здравеопазването се срещна и с директорите на дирекции в МЗ.

По-късно министър Радослав Гайдарски даде и първата си пресконференция. Той заяви, че здравеопазването е определено за един от основните приоритети в политиката на новоизбраното правителство. Новият министър подчерта, че не е съгласен с даваните оценки за здравната система като “разруха” и дори “геноцид към българския народ”, но е необходимо тя да бъде подобрена. България има възможност да изгради едно добро здравеопазване, което да отговаря на очакванията на хората и този път трябва да се извърви стъпка по стъпка, постепенно, без радикални, революционни промени, каза министър Гайдарски. Според него новият Министерски съвет и новият Национален рамков договор, който предстои да бъде разработен и подписан, ще решат много от слабостите и нередностите в здравната система.

По обща оценка на новия министър реформата в здравеопазването върви добре, но е необходима и реформа на самата реформа. Една от основните задачи, които новият министър и екипът му ще решават, е да се осигури по-добра и навременна достъпност на всички граждани до медицинска помощ. Като проблемни области в това отношение министър Гайдарски посочи специализираната доболнична помощ и болничната помощ.

Министър Гайдарски обясни, че ще се прецизира финансирането на болниците – от страна на Националната здравноосигурителна каса и от Министерството на здравеопазването, така че заплащането и по клиничните пътеки, както и субсидирането за дейности от бюджета да отговаря на реалните разходи за лечение.

Прозрачност при воденето на преговорите за осигуряване на лекарства и борба с фирмите, които надуват цените на лекарствата, ще е друг важен приоритет в дейността на министър Гайдарски.Не е морално цените на някои медикаменти у нас да бъдат по-високи в сравнение с цените в други страни, подчерта той.

По думите на министър Гайдарски парите за здравеопазване, които се заделят като процент от брутния вътрешен продукт в момента, са недостатъчни.Решението ще се търси не само чрез увеличаване на средствата, по-важното е да се затворят всички кранчета за изтичане на пари от системата, подчерта новият министър на здравеопазването.

Разумна приватизация и преструктуриране на болниците е позицията на проф. Гайдарски по отношение на приватизацията на лечебните заведения.

Сподели в: