Върни се горе

Ходът на имунизационната кампания против хепатитА в Столипиново, необходимите мерки за профилактика на сезонната грипна инвазия, предприетите действия по изпълнението на Националния пандемичен план бяха представени на пресконференция днес, 4 октомври, в Министерството на здравеопазването.

Към момента обстановката в страната е спокойно, случаи на грип още няма, съобщи доц. Росица Коцева, ръководител на Националната лаборатория по грип и остри респираторни заболявания. От постъпилите 50 проби в лабораторията не е изолиран и доказан нито един грипен вирус. Още сме съвсем в началото на сезона за разпространение на респираторните заболявания, но по принцип през октомври в Северното полукълбо започва тяхното зачестяване, като става въпрос за различни от грипните вируси – аденовируси, паравируси и други, каза доц. Коцева.

Евентуална грипна пандемия у нас, по статистическите данни от предишни години, се очаква в края на януари – началото на февруари, посочи д-р Ангел Кунчев, началник на отдел „Надзор на заразните болести” в МЗ. Затова месеците октомври – декември са най-подходящият период за имунизация срещу грип.

През 2005 г. грипният сезон в Европа беше лек, без разпространение на нови антигенни варианти на грипните вируси, отчетоха специалистите. Но през тази година се очаква в Европа да се прояви новият антигенен вариант – щамът А Уисконсин, който бе регистриран в Северна Америка през 2005 г. Според вирусолозите именно той ще причини заболяемостта през новия сезон, включително и в нашата страна.

В света циркулират генетически означени антигенни линии на грипния вирус тип Б, каза още доц. Коцева. Едната е Б и Амагата, а другата Б Виктория. Сега се появи нов антигенен представител щамът Б Малайзия от 2005 г. Именно новите, проявили се през миналата година, се очаква да се проявят по-епидемично в края на 2006 и началото на 2007 г.

В момента се наблюдава леко увеличение на респираторните заболявания. Няма хоспитализирани пациенти с грип, съобщи националният консултант по инфекциозни болести доц. Татяна Червенякова. Най-уязвими са малките деца, които посещават ясли, детски градини и училища, както и хората над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания. За тях е препоръчително да се имунизират, за да няма тежки усложнение при евентуално грипно заразяване.

Във връзка с възникналите през тази година епидемични взривове от хепатит А в Своге и Пловдив, доц. Червенякова съобщи, че тенденцията у нас през последните години е намаляване, а не увеличаване на случаите на това заболяване. Докато през 1991 г. заболеваемостта е 238 на 100 000 души население, през последните години тя е спаднала и е между 20 и 80 на 100 000 души. Доц. Червенякова уточни, че по отношение на разпространението на инфекциозни заболявания България не се отличава от развитите западноевропейски страни.

Хепатит А е заболяване предимно на младата възраст и може да бъде ограничено и предотвратено с една добра хигиена навсякъде – лична и обществена, подчерта националният консултант. В нито една европейска страна ваксината срещу хепатит А не е включена като задължителна в имунизационния календар. Самото заболяване протича предимно в леки форми и няма хронични и тежки последици, уточни националният консултант по инфекциозни болести доц. Червенякова.

Като много добър д-р Ангел Кунчев отчете резултата от първите два дни (2 и 3 октомври) на провеждащата се имунизация срещу хепатит А в пловдивския квартал „Столипиново”. През първия ден са ваксинирани 1363 деца, а през втория – 1648. Екипи от експерти на МЗ и Регионалните инспекция за опадване и контрол на общественото здраве подпомагат дейността на общопрактикуващите лекари. При този ход на кампанията в рамките на една седмица очакваме да обхванем 90% от подлежащите на имунизацията, прогнозира д-р Кунчев.

Като цяло епидемиологичната обстановка по отношение на хепатит А у нас не е променена в сравнение с предишни години, а става дума за концентрирани епидемични взривове, коментира д-р Кунчев. Към 2 октомври в България са регистрирани 5187 случая на болни от хепатит А. За същия период на 2005 г. те са 3436. В момента се наблюдава спад в заболеваемостта в страната с малко завишение в регионите на Стара Загора (503 случая), Хасково (239), Пазарджик (256) и Търговище (239).

Към момента няма сигнали за възникване на пандемичен птичи грип, категорична е доц. Коцева. Ситуацията с неговото разпространение е по-спокойна в сравнение с същия период на миналата година. Последният регистриран случай е в Индонезия на 3 октомври. Заразяването се проявява при тесен контакт на хора с птици. Няма категорични данни за предаване на вируса от човек на човек. За да придобие птичият грип измеренията на пандемичен са необходими мутации в поне 6 гена, досега мутации са установени в 2 гена, обясни доц. Коцева.

Министерството на здравеопазването е разпоредило на всички свои структури какви действия и мерки да се предприемат при евентуална грипна пандемия, за намаляване на медицинските и социалните последствия от нея. Те са заложени в Националния пандемичен план, одобрен от Министерски съвет.

В изпълнение на този план МЗ осигурява запас от необходимите антивирусни препарати (според препоръките на СЗО той следва покрива поне 5% от населението); на лични предпазни средства (респираторни маски, ръкавици и др.) за специалистите и екипите, които ще работят в огнищата на зараза и които ще обслужват болни; на диагностикуми и оборудване за референтната вирусологична лаборатория в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи д-р Ангел Кунчев. Той допълни, че с финансовата помощ на Американската агенция за международно развитие и с участието на водещи световни специалисти от Световната здравна организация през следващите месеци МЗ ще проведе обучение за епидемиолози, вирусолози и инфекционисти за работа при евентуални случаи на птичи грип.

Изпълнението на тези мерки дава възможност за адекватна реакция на здравната система и гарантиране на ключови дейности, поддържащи интегритета на държавата, категорични са специалистите вирусолози и епидемиолози на МЗ.

Сподели в: