Върни се горе

Във връзка с регистрирания случай на антракс при човек, Министерството на здравеопазването информира, че инфекцията не се предава от човек на човек и няма опасност от нейното разпространение.

Случаят на антракс при човек е регистриран в РИОКОЗ – Добрич, като резултатите от микробиологичното изследване бяха потвърдени днес, 7 септември, в референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести.

Засегнатата жена е на 70-годишна възраст от община Добрич. Тя се е заразила при контакт с месо от заразено животно. При клане и обработка на месо от неимунизирано агне от личното стопанство на пациентката се е осъществило заразяване чрез кожата на ръката.

Пациентката е потърсила за първи път медицинска помощ на 25 август от медицинския фелдшер в съседно село, не е постъпила на лечение. На 27 август след преглед в Центъра за спешна медицинска помощ – Добрич тя е насочена за хоспитализация по спешност във Вътрешно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение, Добрич, а на 30 август поради тежкоувредено общо състояние е преведена в Интензивно отделение на болницата. Болната е починала на 31 август.

Смъртният изход е обусловен от развитието на рядката септична форма на антракс, поради наличие на тежки придружаващи заболявания и напредналата възраст на жената. В България се регистрират отделни случаи на антракс – от 2 до 5 годишно, основно кожна форма. Заразяването става при клане и обработка на месо от заразени животни.

Епидемиолозите подчертават, че болестта не се предава от човек на човек и няма опасност от разпространение на заразата.

Всички контактни лица на починалата жена са открити. Те са поставени под медицинско наблюдение и се провежда антибиотична профилактика.

Взети са всички противоепидемични мерки, предприети са действия за дезинфекция на огнището.

Сподели в: