Върни се горе

На специално тържество в Националния център по трансфузионна хематология бяха връчени награди на активни участници в кампаниите за доброволно и безвъзмездно кръводаряване през 2008 г. Инициативата е на Международния Червен кръст и неговото подразделение в България – БЧК.

През тази година в чест на Олимпиадата в Пекин Международната Федерация на Червения кръст и Червения полумесец подготви специални награди за кръводарители – „медал за живот”. 10 отличия чрез БЧК са предоставени на България за удостояване на изявени доброволни кръводарители, наречени „шампиони за живот”. С цел промоция на кръводаряването сред младежта, през тази година наградите бяха връчени на студенти, които са участвали в кампаниите по кръводаряване.

По време на днешната церемония с „Медал за живот” и грамота бяха наградени 10-те най-активни кръводарители за 2008 г. Рекордьор е студентката Нели Михайлова, която е дарила кръв 14 пъти. Мотото на есенната кампания е „Бъди силен – дари кръв”. Кампанията стартира на 20 октомври в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и приключи на 15 декември в Строителния техникум „Хр. Ботев” в София.

На проявата днес бяха оповестени резултатите от тазгодишната кампания, които сочат тенденция към нарастване броя на кръводарителите, с нарастващ дял на студенти. По време на есенната кампания за доброволно и безвъзмездно кръводаряване са дарили кръв 1384 студенти, с около 500 души повече в сравнение със същия период на 2007 г. 837 от студентите, със 160 повече от 2007 г., са дарили в София. В Пловдив дарилите кръв в рамките на кампанията са 200, в Стара Загора – 180, в Плевен – 70, в Шумен – 30, а в Благоевград – 17. В кампанията са участвали и 313 ученици над 18 години от гимназиите в по-големите градове на страната., 180 от тя са дарили във Варна. Кампанията се провежда с подкрепата на Министерството на здравеопазването и БЧК.
В тазгодишната кампания са участвали 65 студенти от Медицинския университет в София (32 през 2007 г.). Най-голям е броят на дарилите кръв в Медицинския факултет – 48, с 39 повече от миналата година. От УАСГ са дарили кръв 42 души, от Техническия университет – 73, а от Нов български университет – 29. Отбелязва се голямо увеличение на кръводарители от Академията на МВР – 155 за тази година, докато за миналата дарилите кръв са 104.

Сподели в: