Върни се горе

Националният рамков договор - 2003 сериозно защитава интересите на децата, майките и хроничноболните, като в него са залегнали две програми по здравни приоритети - майчино и детско здравеопазване. Това съобщи на редовната пресконференция на ведомството заместник-министърът на здравеопазването г-н Славчо Богоев. Той допълни, че договорът предвижда свободен достъп до педиатър и акушер-гинеколог.

В Националния рамков договор за 2003 г. са залегнали 45 нови клинични пътеки, от които 19 по обща хирургия, 3 по ортопедия и травматология, 2 по офтамология, 3 по гастроентерология, 4 по УНГ и 2 по физиотерапия и рехабилитация. Застъпен е и нов принцип при лабораторните изследвания - отпада ограничаването чрез талони, което създаваше напрежение сред пациентите и лекарите.

Заместник-министър Богоев съобщи, че се увеличава частта от цената, която Касата ще заплаща за стоматологична помощ, увеличават се средствата за практики в неблагоприятни условия, а също така се предвижда по-високо заплащане на общопрактикуващите лекари за малки деца и възрастни хора.

По думите на г-н Богоев с постепенното изграждане на информационната система на НЗОК се въвежда изискването общопрактикуващите лекари да притежават компютър и принтер, което ще позволи да отпаднат някои дублиращи се отчетни форми, а други ще се предоставят и на електронен носител. По този начин ще се опрости комуникацията между извършителите на здравни услуги и РЗОК по места.

Заместник-министър Богоев обясни, че лечебните заведения, получили акредитационна оценка 0, няма да имат право да сключват договор с НЗОК за изпълнение на клинични пътеки. Те ще могат да коригират тази оценка и да сключат допълнително договор с Касата, след като изпълнят препоръките на Акредитационния съвет и отстранят своите пропуски. Целта е все по-добро качество на медицинската помощ. Г-н Богоев подчерта, че залегналата в новия рамков договор оценка по отношение на акредитацията, според която болниците могат да сключват договори с НЗОК, е твърде ниска и тя трябва да бъде коригирана в НРД – 2004.

Сподели в: