Върни се горе

На проведеното днес, 19 октомври, първо заседание сформираният със заповед на министър-председателя Национален кризисен щаб за надзор на птичия грип реши министрите на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски и на земеделието и горите г-н Нихат Кабил да внесат утре, четвъртък, 20 октомври, в Министерски съвет искане за отпускане на допълнителен финансов ресурс в размер на 7 – 10 млн. лв. за предприемане на спешни мерки срещу разпространение на птичия грип у нас. Това съобщи пред журналисти председателят на Кризисния щаб министър Гайдарски.

Около 5 млн. лв. от посочената сума са необходими за създаване на национален резерв от антивирусни средства и за осигуряване на предпазни средства за лекарските екипи. Други близо 2,5 млн. лв. са необходими за евентуално обезщетение на собствениците на пострадали птици, както и за закупуване на ваксини и специална екипировка за ветеринаромедицинските екипи, каза заместник-министърът на земеделието и горите Бюрхан Абазов.

Решението на Кризисния щаб е правителството да предостави необходимия ресурс от бюджет 2005.

Членовете на Кризисния щаб увериха, че всички отговорни министерства, ветеринаромедицинските служби и здравната система са предприели всички необходими мерки за превенция на птичия грип и за минимализиране на евентуални щети при разпространението му.

Засилват се мерките за контрол върху птичето месо и търговията с птичи продукти в страната. Утре, четвъртък, 20 октомври, ще бъдат обявени резултатите от наблюденията на експертите на Европейската комисия за ситуацията в страната и предприетите от ветеринаромедицинските служби мерки и действия, съобщи зам.-министър Абазов.

Кризисният щаб отново препоръча да се ограничат пътуванията на български граждани в рисковите райони в съседните на България страни.

На заседанието си Кризисният щаб изслуша доклади от НВМС и МЗ доклади за състоянието в страната и извършените до този момент дейности по надзор на птичия грип. Той потвърди липсата на случаи на птичи грип сред диви и домашни птици и хора на територията на България, както и липсата на внос на вируса на птичия грип в страната ни.

Към настоящия момент не съществува пряка заплаха за здравето на населението, категоричен бе министър Гайдарски. Кризисният щаб се обръща към българските граждани с уверението, че няма основание за паника.

Кризисният щаб ще следи стриктно ситуацията у нас, като специалистите, ангажирани в провеждането на дейностите по противоепизоотичен и противоепидемичен надзор ще докладват незабавно за всяка промяна в обстановката.

Сподели в: