Върни се горе

Във вторник, 15 юни 2004 г., в 9.00 часа в зала “София 1” на хотел “Кемпински – Зографски” ще бъде открита Втората регионална среща на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария за страните от Източна и Югоизточна Европа и Централна Азия.

Международната среща се провежда под патронажа на министър-председателя на България г-н Симеон Сакскобургготски, който ще поднесе приветствие към участниците в нея.

В официалното откриване на форума ще участват г-н Славчо Богоев, министър на здравеопазването, г-жа Филиз Хюсменова – министър без портфейл, председател на Националния координационен съвет, г-н ЕлХадж Ас Си – директор на дирекция “Оперативно партньорство и подкрепа на държавите” в Глобалния фонд, г-н Урбан Вебер, главен портфолио мениджър на Глобалния фонд за Източна Европа и Централна Азия.

В срещата ще участват над 100 представители от 16-те страни в региона, получили финансиране от Глобалния фонд. Това са Армения, България, Беларус, Хърватска, Естония, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Македония, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Таджикистан, Украйна и Узбекистан.

След официалното откриване на срещата, във вторник, от 9.30 ч.,г-н ЕлХадж Aс Си ще изнесе презентация на тема “Визия, структура и начин на работа на Глобалния фонд”.

На 16 юни (сряда), от 10.30 до 11.00 ч., в кафе-паузата на заседанието ще бъде прожектиран видеофилм, представящ опита на България в превенцията на ХИВ/СПИН.

На 16 юни (сряда), от 14.00 до 16.45 ч.пред хотел «Кемпински – Зографски» ще бъдат разположени два мобилни кабинета за изследване на СПИН и ще се демонстрира тяхната работа.

На 16 юни (сряда) от 18.00 до 19.30 ч.участниците в срещата ще посетятКабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване на СПИН в Студентска поликлиника, дневен център за консултиране на интравенозни наркомани към фондация «Инициатива за здраве», Националната потвърдителна лаборатория по СПИН и Националната имунологична лаборатория. Двете лаборатории са обзаведени с най-съвременна апаратура и в тях са въведени добрите практики за изследване, потвърждение и мониторинг на терапията.

В четвъртък, 17 юни, от 12.00 часа в зала «София 1» в хотел «Кемпински – Зографски» ще се състои пресконференция за работата на проведената в България международна среща.

За нуждите на Глобалния фонд 35 донорски държави са предоставили 3,4 млрд. щатски долара. С 2,5 млрд. долара досега са финансирани 273 програми в 124 страни. С тях ще се обхванат 80% от хората, които живеят с ХИВ/СПИН, и около 80% от новооткритите случаи с туберкулоза.

Министерството на здравеопазването е главен изпълнител на програмата “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд.По подписаното на 6 юни 2003 г. Споразумение между МЗ и Глобалния фонд България получава безвъзмездна помощ в размер на 6 894 270 долара за периода 2003–2005 г. На 7 юни 2004 г., след като изпълни всички условия по подписаното споразумение, министър Славчо Богоев подписа официално искане за отпускане на основния транш от 2 191 090 долара за изпълнение на дейности по програмата.

Програмата “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”има за цел да се изгради инфраструктура и да се подготвят кадри в превенцията и контрола на ХИВ/СПИН у нас; да се изгради система за надзор на заболяванията и поведението; да се създаде и въведе система за доброволно консултиране и изследване за СПИН; да се намали рисковото поведение и практиките в най-уязвимите групи – интравенозни наркомани, роми, проституиращи мъже и жени, млади хора; да се гарантира достъп до социални грижи и качествена терапия на пациенти с ХИВ/СПИН. Успешната й реализация ще допринесе да се задържи ниското ниво на разпространение на ХИВ/СПИН в България.

Сподели в: