Върни се горе

В петък, 30 март, от 12.00 ч. в залата на приземния етаж на Министерството на здравеопазването ще се проведе пресконференция.

Пресконференцията е по повод организираната на Цветница, 1 април (неделя) акция за безвъзмездно и доброволно кръводаряване под надслов “Запалете свещичка, дарете живот”.

Акцията се провежда за четвърта поредна година в рамките на пролетната Национална кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Нейни организатори са МЗ, Националният център по хематология и трансфузиология (НЦХТ), БЧК, със съдействието на Светия синод на Българската православна църква.

В пресконференцията ще вземат участие:
     Доц. Андрей Андреев, директор на НЦХТ
     Д-р Милка Кирова, заместник-директор на НЦХТ
     Д-р София Стоименова, генерален директор на БЧК
     Г-н Борислав Сандов, заместник-председател на Студентския съвет при СУ „Климент Охридски”
     Негово Високопреосвещенство епископ Йоан от Софийска св. Митрополия

На 30 март, петък, в МЗ ще бъде разкрит и пункт за кръводаряване.


За десета поредна година през април и май се провежда пролетната Национална кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Целта е да се информират българските граждани за безвредността и безопасността на акта на кръводаряване, да се обясни, че безвъзмездното и доброволно кръводаряване е без алтернатива, че то е първата стъпка към осигуряване на безопасни, качествени, сигурни и ефективни кръвни съставки. И не на последно място: да се поканят за кръводаряване хората, за които думите благотворителност, взаимопомощ, хуманност са част от житейското верую.

Кампаниите се организират с мисълта, че благоденствието на обществото се гради върху отговорността, съпричастността, взаимопомощта, проявени от членовете му, върху разбирането, че да получиш, трябва да дадеш.

Чрез акцията за безвъзмездно и доброволно кръводаряване на един от най-светлите християнски празници – Цветница, искаме да приобщим всички хора, които смятат, че като дарят кръв, даряват надежда на всички, чийто здраве и живот зависи от кръвопреливането. Да дариш надежда за спасение в този ден е изключителна проява на милосърдие и съпричастност.

Осигуряването на безопасни кръв и кръвни съставки в достатъчно количество и с високо качество е част и от стратегическите приоритети на МЗ.

Сподели в: